Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Livrädda konvertiter tvingas bryta kontakten med Sverige

Afghanska konvertiter som deporterats från Sverige till Afghanistan fruktar nu för sina liv. Vissa har brutit kontakten med sina kristna hemförsamlingar i Sverige och raderat all tidigare konversation, ifall att talibanerna skulle få tag på deras mobiler.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 aug 2021

”Flyktingpastorn” och Filipstadsbon Bengt Sjöberg, som är ombud för många asylsökande, känner till flera kristna konvertiter som blivit misstrodda av Migrationsverket och Migrationsdomstolen och sedan skickats till Afghanistan, och som fortfarande befinner sig där.

– De säger: ”Skriv inte! Vi är livrädda om talibanerna skulle hitta vår konversation”, återger han.

Om de träffar andra kristna så är det enligt Sjöberg som regel bara i mycket små och hemliga grupper.

– Vi har ibland, när någon konvertit utvisats, försökt förmedla kontakter. Då får de mötas i olika steg, för att sedan komma in i en sådan grupp, förklarar han.

Många är de afghaner som har uppgett att de har konverterat till kristendomen men som inte bedömts som genuina konvertiter av de svenska myndigheterna, och som därför har fått definitiva avslag på sina asylansökningar.

Maria Gustin Bergström, som är en av dem som tittat närmare på många av dessa fall genom det kristna initiativet Konvertitutredningen, uppskattar att uppemot hälften av dessa misstrodda afghanska konvertiter kan ha tagit sin tillflykt till andra EU-länder, att ungefär en fjärdedel kan ha gått under jorden i Sverige och att den resterande fjärdedelen har blivit deporterade till Afghanistan.

Antalet kristna som har deporterats från Sverige till Afghanistan bedömer hon därmed, utifrån kombinationen av uppgifter från Migrationsverket och svenska församlingar, som fyrsiffrig i dagsläget.

– Det är troligtvis över tusen kristna. Det är nog en lågt räknad men en rimlig gissning utifrån de material som finns tillgängliga, säger Gustin Bergström.

Enligt Bengt Sjöberg tyder uppgifter från svenska församlingar på att de flesta av de deporterade konvertiterna har lyckats ta sig ut ur Afghanistan, till Iran eller Pakistan. Hur många som trots allt kan tänkas vara kvar i Afghanistan vågar varken han eller Maria Gustin Bergström uppskatta.

Att det finns de som fortfarande är kvar råder det dock ingen tvekan om. En av dem är en ung afghan som är medlem i Jönköping Pingst och som församlingens integrationssamordnare, Ulrica Heidari, har varit i kontakt med efter talibanernas övertagande.

– Två av våra medlemmar har deporterats och en befinner sig tyvärr just nu i Kabul och är livrädd. Han bor i ett litet rum tillsammans med en annan konvertit, berättar hon.  

Samtidigt är oron stor bland afghanska församlingsmedlemmar som är kvar i Jönköping, men som har familj i Afghanistan.

– Jag har suttit med fem grabbar den här veckan som bara sitter och storgråter, berättar Heidari.

Från Afghanistan får integrationssamordnaren dessutom meddelanden från människor som vädjar om hjälp att ta sig ut ur landet.

När Ulrica Heidari får beskriva hur hon själv känner, så är det med gråten i halsen.

– Jag bär så mycket av den här sorgen och rädslan som de här människorna har. Allt som jag jobbar med nu känns som om det är på liv och död, säger hon.

Två av våra medlemmar har deporterats och en befinner sig tyvärr just nu i Kabul och är livrädd. Han bor i ett litet rum tillsammans med en annan konvertit.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Morgan Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Politik. Följetongen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och dennes språkbruk fortsätter.... måndag 23/5 07:00

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier