Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Livrädda konvertiter tvingas bryta kontakten med Sverige

Afghanska konvertiter som deporterats från Sverige till Afghanistan fruktar nu för sina liv. Vissa har brutit kontakten med sina kristna hemförsamlingar i Sverige och raderat all tidigare konversation, ifall att talibanerna skulle få tag på deras mobiler.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 aug 2021

”Flyktingpastorn” och Filipstadsbon Bengt Sjöberg, som är ombud för många asylsökande, känner till flera kristna konvertiter som blivit misstrodda av Migrationsverket och Migrationsdomstolen och sedan skickats till Afghanistan, och som fortfarande befinner sig där.

– De säger: ”Skriv inte! Vi är livrädda om talibanerna skulle hitta vår konversation”, återger han.

Om de träffar andra kristna så är det enligt Sjöberg som regel bara i mycket små och hemliga grupper.

– Vi har ibland, när någon konvertit utvisats, försökt förmedla kontakter. Då får de mötas i olika steg, för att sedan komma in i en sådan grupp, förklarar han.

Många är de afghaner som har uppgett att de har konverterat till kristendomen men som inte bedömts som genuina konvertiter av de svenska myndigheterna, och som därför har fått definitiva avslag på sina asylansökningar.

Maria Gustin Bergström, som är en av dem som tittat närmare på många av dessa fall genom det kristna initiativet Konvertitutredningen, uppskattar att uppemot hälften av dessa misstrodda afghanska konvertiter kan ha tagit sin tillflykt till andra EU-länder, att ungefär en fjärdedel kan ha gått under jorden i Sverige och att den resterande fjärdedelen har blivit deporterade till Afghanistan.

Antalet kristna som har deporterats från Sverige till Afghanistan bedömer hon därmed, utifrån kombinationen av uppgifter från Migrationsverket och svenska församlingar, som fyrsiffrig i dagsläget.

– Det är troligtvis över tusen kristna. Det är nog en lågt räknad men en rimlig gissning utifrån de material som finns tillgängliga, säger Gustin Bergström.

Enligt Bengt Sjöberg tyder uppgifter från svenska församlingar på att de flesta av de deporterade konvertiterna har lyckats ta sig ut ur Afghanistan, till Iran eller Pakistan. Hur många som trots allt kan tänkas vara kvar i Afghanistan vågar varken han eller Maria Gustin Bergström uppskatta.

Att det finns de som fortfarande är kvar råder det dock ingen tvekan om. En av dem är en ung afghan som är medlem i Jönköping Pingst och som församlingens integrationssamordnare, Ulrica Heidari, har varit i kontakt med efter talibanernas övertagande.

– Två av våra medlemmar har deporterats och en befinner sig tyvärr just nu i Kabul och är livrädd. Han bor i ett litet rum tillsammans med en annan konvertit, berättar hon.  

Samtidigt är oron stor bland afghanska församlingsmedlemmar som är kvar i Jönköping, men som har familj i Afghanistan.

– Jag har suttit med fem grabbar den här veckan som bara sitter och storgråter, berättar Heidari.

Från Afghanistan får integrationssamordnaren dessutom meddelanden från människor som vädjar om hjälp att ta sig ut ur landet.

När Ulrica Heidari får beskriva hur hon själv känner, så är det med gråten i halsen.

– Jag bär så mycket av den här sorgen och rädslan som de här människorna har. Allt som jag jobbar med nu känns som om det är på liv och död, säger hon.

Två av våra medlemmar har deporterats och en befinner sig tyvärr just nu i Kabul och är livrädd. Han bor i ett litet rum tillsammans med en annan konvertit.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier