Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Den norske pastorn Mats Ola Ishoel har sedan 1996 lett församlingen Livets ord i Moskva. Foto: Morgan Frelsøy

Livets ord-pastor korsar Ryssland på motorcykel

Församlingen Livets ord Moskva upplever stor tillväxt. Därför korsar nu huvudpastor Mats Ola Ishoel sju tidszoner till förmån för en insamling till en ny kyrkbyggnad för att rymma fler ungdomar.

Nyheter · Publicerad 23:00, 8 sep 2018

I tisdags lämnade pastorn för Livets ord i Moskva, norske Mats Ola Ishoel, staden Vladivostok i östra Ryssland med siktet inställt på Sankt Petersburg, en färd på 9 500 kilometer – på motorcykel. Syftet är att väcka uppmärksamhet kring en insamling som församlingen startat för att skaffa nya lokaler till sitt snabbt växande arbete.

– Vi har en stor, bärkraftig församling med drygt 6 000 medlemmar och äger en stor kyrka i Moskvas centrum. Men den är alldeles för liten, säger Mats Ola Ishoel.

Sedan 1996 har han varit ansvarig för församlingen Livets ord Moskva, som är den största protestantiska församlingen i Ryssland. Mats Ola Ishoel beskriver en församling med kraftig tillväxt och aktiviteter hela veckan.

– Det är fullspäckat från måndag morgon till söndag kväll. Och det är särskilt vårt ungdomsarbete som växer. Vi har 1 500 ungdomar som kommer till vår församling, berättar han.

Mats Ola Ishoel sätter stort värde på att kyrkan används så mycket, men säger att kapaciteten är sprängd.

– För att komma vidare och nå ännu fler är vi tvungna att ha mer plats.

För att kunna köpa en ny gudstjänstlokal behöver de mellan 12 och 16 miljoner kronor. Men de får inte låna från ryska banker.

– Det är faktiskt inte lagligt för religiösa organisationer att ta lån i Ryssland. Alla pengar vi samlat in hittills i vår församling har varit kontant, säger han och berättar, att de redan har samlat in över fyra miljoner kronor.

– Men behovet av större lokaler är så pass akut att jag ville göra något som kunde skapa uppmärksamhet kring detta.

Därav denna motorcykeltur, tillsammans med församlingens ungdomspastor, Sergej Martunichev. Det kommer att ta 20 dagar och de planerar stanna till i alla stora städer längs vägen för att samla lokala ungdomar och berätta om ungdomsarbetet som Livets ord bedriver i Ryssland.

Två kristna tv-kanaler från Ryssland följer med på resan. Livets ord har dessutom kontakt med en rad utländska tv-kanaler som är intresserade av att sända klipp från turen, men där är inte avtalen klara ännu.

Själva resan genom Ryssland kan man följa på församlingens egen hemsida, som kommer att finnas i tre versioner: en norsk, en engelsk och en rysk. Mats Ola Ishoel säger att de kommer att lägga ut uppdateringar från turen samt information om hur man kan ge ett bidrag till det nya kyrkbygget. Därtill läggs regelbundet bilder ut på Instagram.

Livets ord Moskva

Rysslands största protestantiska församling, med över 6 000 medlemmar.

1 500 av medlemmarna är ungdomar.

Församlingen är i behov av nya lokaler och har därför startat en insamling.

Tillsammans med ungdomspastor Sergej reser Mats Ola tvärsöver Ryssland för att skapa uppmärksamhet för insamlingen.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...