Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Livets Ord inför krav på vaccinationsbevis

De nya restriktionerna gör att församlingar som Allianskyrkan i Jönköping och Livets Ord i Uppsala inför krav på vaccinbevis i samband med gudstjänster.

– Vi har vänt och vridit på detta, det är smärtsamt att behöva fatta ett sådant beslut, säger Jan Blom, förstepastor i Livets Ord, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:30, 12 jan 2022

Som Världen idag tidigare berättat innebär regeringens senaste restriktioner att kyrkor som önskar samla fler än 50 personer till en samling åläggs kontrollera vuxna besökares bevis på vaccination mot covid-19.

Beskedet innebär en stor omställning, inte minst för större kyrkor som samlar flera hundra personer. Stora församlingar kan i princip välja mellan att ha flera mindre gudstjänster, att endast sända digitalt och att kräva vaccinbevis.

En församling som väljer det sistnämnda är Livets Ord i Uppsala.

– Det känns orättvist att myndigheterna lägger detta i våra händer. För mig som nytillträdd förstepastor känns det djupt olyckligt att behöva fatta ett sådant beslut, säger han och menar att Livets Ord just nu inte ser någon annan väg än att tillämpa vaccinbevis.

Han menar att regeringens restriktioner trängt in kristna församlingar i ett hörn.

– Vi har inte resurser till att varje söndag anordna en stor mängd ”50-gudstjänster”. Men vi vill inte heller stänga ned verksamheten på plats och återgå till enbart online.

Världen idag påpekar att exempelvis papperslösa människor kan ha svårt att få ett vaccinbevis och att dessa inte kommer kunna besöka en gudstjänst som kräver det.

– Varje vecka har vi flera olika samlingar för max 50 personer. Vi kommer inte heller att be besökare visa id, bara att få se vaccinbevis, säger Jan Blom och betonar sin förhoppning om att vaccinfrågan inte ska leda till splittring mellan kristna.

Allianskyrkan i Jönköping är en annan församling som väljer att införa vaccinbevis.

– Det är inget vi önskat, men nu är vi överens om att det är vägen för oss också. Vi vill inte utestänga någon, ambitionen är att även sända online så länge de här restriktionerna gäller, säger föreståndaren Rickard Thoursie.

En del församlingar säger fortsatt nej till användning av vaccinbevis i samband med gudstjänst. Pingst Umeå har övervägt i frågan, men väljer i stället att använda flera lokaler med max 50 personer i varje. Församlingens pastor Ulf Sundkvist betonar frågans komplexitet.

– Vi vill inte göra skillnad på människor utifrån etnicitet, kön eller hälsomässiga val. Smittspridningen är hög även bland vaccinerade. En tanke är att tillämpa båda alternativen, att även ha en gudstjänst med vaccinbevis för att ta hänsyn till den som är osäker, men det avvaktar vi med i detta läge, säger han.

Pingst Karlskrona är ett annat exempel.

– Vi jobbar hellre med att utöka antalet gudstjänsttillfällen. Dessutom fortsätter vi med onlinegudstjänster, vilket är en satsning som växer, säger Niclas Madestam, pingstpastor i Karlskrona.

– Vid evenemang av typ konsert har vi använt vaccinbevis. Men inte i samband med gudstjänst, fortsätter han och betonar att Pingst Karlskrona följer restriktionerna både nu och framåt.

Ett flertal av de större församlingarna runt om i landet har i skrivande stund inte gått ut med någon information om hur man tänker förhålla sig till de nya restriktionerna.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier