Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Livets Ord i Beirut drabbades av skador

Tisdagens kraftiga explosioner i Libanons huvudstad Beirut har drabbat flera kristna kyrkor, däribland Livets Ords lokala församling.

– Personal befann sig i församlingens kontorslokal när explosionen skedde. De klarade sig oskadda, men en vägg blev förstörd, säger missionsdirektor Christian Åkerhielm.

Nyheter · Publicerad 13:55, 5 aug 2020

I april 2016 startade Livets Ord en lokal församling i Libanons huvudstad, Beirut, efter flera års arbete i staden. Arbetet bedrivs av Livets Ord i Armenien, med stöd från både Uppsala och andra församlingar inom nätverket Word of Life International.

Under tisdagens kraftiga explosioner i Beiruts hamnområde förstördes bland annat en vägg i Livets Ords lokaler, där församlingen har sitt kontor liksom mindre samlingar.

– När jag ser bilderna på den förstörda lokalen känns det lite surrealistiskt. Jag har undervisat i den vid ett antal tillfällen då vi drev en bibelskola där med 45 elever från Syrien och Libanon för några år sedan, säger Livets Ords missionsdirektor Christian Åkerhielm dagen efter händelsen.

Han har varit i kontakt med den lokala församlingens pastor, Sevak Barseghyan, som berättar att fem personer befann sig på kontoret och förberedde kvällens ledarsamling. De klarade sig oskadda men blev ordentligt omskakade.

Lokalerna ligger cirka fem minuter från explosionens epicentrum, men på grund av att tryckvågen framför allt gick i en annan riktning blev skadorna inte så omfattande som de skulle ha kunnat bli.

– Det var en enorm explosion som ska ha hörts ända till Cypern, berättar Åkerhielm.

– Lokalborna kallar den för ”Beiroshima”. Den inträffade i den kristna delen av Beirut och ganska många kyrkor har drabbats av skador. I den kyrka som vi hyr för att hålla våra söndagsgudstjänster förstördes alla fönster.

Pastorsparet Sevak och Narine Barseghyan är utsända som missionärer från Livets Ord i Jerevan, Armenien, och bland medlemmarna finns både lokalbor och flyktingar, bland annat från Aleppo i Syrien, där Livets Ord också har en lokal församling.

Christian Åkerhielm har även talat med pastor Chady El Aouad i Beirutförsamlingen Abundant Life Church, som fått stora skador på sin kyrkobyggnad.

– De har några församlingsmedlemmar som skadats, men inga dödsfall. Han nämner att det finns en stor oro för gifter i luften efter explosionen och ber också om att vi står med i förbön för församlingarna, säger Åkerhielm.

Det finns en stor oro för gifter i luften efter explosionen och [pastor Chady El Aouad] ber också om att vi står med i förbön för församlingarna.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10