Nyheter

Lite regn stoppar inte torparna

Tusentals midsommarfirare hade tagit sig till Torp för att vara med om det traditionella midsommarfirandet runt majstången. Efteråt var det väckelsemöte i ladan.

Med sina 125 år på nacken samlar Torpkonferensen varje år uppemot 15 000 EFK:are och annat folk på Närkeslätten utanför Örebro. I år med temat "Härifrån till världen".

På midsommarafton samlades tusentals människor runt majstången på Torp och under ledning av Jörgen Lithell, släkting till korvgubbarna i Sköllersta, hölls traditionsenlig ringdans. Den fick ett abrupt slut när himlen på bara några sekunder fullkomligt öppnade sig och människor sprang mot närmsta tak för att ta skydd mot ösregnet.
Men regn och rusk verkar inte skrämma de allra mest luttrade Torp-campare nämnvärt.
När jag, mitt i ösregnet, fikar på Café Sions övervåning med nye EFK-ordföranden Claes-Göran Åberg, berättar han att det bland annat vädret som gör att det råder stor prestigelöshet vad som gäller klädseln på området. Här är finskjortorna utbytta mot fleecetröjor.
– Sommaren 1987 var så regnig att presidiet ledde mötena i gummistövlar, berättar han.
Man fick dessutom dra loss husvagnarna med traktor och affärerna i Kumla och Örebro sålde slut på sina lager av gummistövlar.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS