Gaza

Listade Hamas­medlemmar släpps vid utväxlingen med Israel

Israeliska soldater inne i Gaza under en operation efter 7 oktober-attackerna.

Upplopp och stenkastning är bland de vanligaste anklagelserna mot de palestinska fångar som Israel kan komma att frige i utbyte mot gisslan. De flesta är pojkar under 18 år, men på listan finns även vuxna kvinnor, dömda för försök till knivhuggning. Några av de listade är Hamasmedlemmar.

Publicerad Uppdaterad

Utväxlingen av 50 civila kvinnor och barn ur den israeliska gisslan i Gaza mot 150 palestinska fångar ur israeliska fängelser har försenats och väntas träda i kraft på fredagen. I uppgörelsen ingår även en fyra dagars paus i striderna. 

Palestinska och israeliska myndigheter har publicerat en lista med 300 palestinska fångar som kan komma att friges. De flesta är pojkar, 18 år eller yngre, som hålls fångna för att ha deltagit i upplopp eller stenkastning, skriver Jerusalem Post. Med på listan finns också flera vuxna kvinnor, dömda för försök till knivhuggning.

Bland de vanligaste anklagelserna mot dessa fångar finns även skada på egendom och ”skada på den regionala säkerheten”, rapporterar The Guardian och CNN. Andra uppges häktade för stöd till olagliga terrororganisationer, framställning av sprängämnen, illegala vapen eller uppvigling.

Några uppges vara medlemmar av Hamas eller andra militanta islamistiska grupper. Alla utom fyra på listan ska vara från Västbanken (Judéen och Samarien) och Jerusalem, alltså inte från Gaza. Enligt The Guardian har Israel vägrat frige någon som dömts för mord.

Enligt Jerusalem Post håller Israel omkring 6 000 palestinska fångar i sina fängelser. CNN skriver däremot att antalet fångar är omkring 8 300. Detta enligt uppgift från Qadura Fares, chef för Palestinska kommissionen för fångar och före detta fångar.

Fares uppger att 3 000 av dessa fångar är ”administrativt frihetsberövade”, vilket enligt The Guardian möjliggör en förebyggande arrestering på grundval av hemliga bevis och sex månaders förlängningsbara tider i fängelse utan åtal eller rättegång.

Vid utväxlingen ska även 50 israeler, som kidnappades av Hamas vid terrorattackerna mot Israel den 7 oktober, släppas.

– Det finns goda chanser att fler än 50 fångar (ur gisslan) kan komma att friges, sade en israelisk tjänsteman till reportrar på onsdagen, rapporterar Jerusalem Post.

Powered by Labrador CMS