Ann Linde (S) blev i veckan den första svenska utrikesminister att besöka Israel på tio år – något som kunde ske efter att relationerna på hög diplomatisk nivå återupptogs i september.
Både israeliska och svenska medier har bevakat besöket, och bland annat framhävt att den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs skyddspass räddade livet på Israels utrikesminister Yair Lapids farföräldrar.
– Den stora israeliska tidningen Yediot Aharonot har till exempel haft en stort uppslagen artikel där man skriver väldigt positivt om besöket, säger Världen idags Israelkommentator Christina Toledano Åsbrink, som är på plats i Israel.
En av få kritiska röster till besöket kommer från NGO Monitor, en organisation i Israel som granskar grupper som ”missbrukar eller utnyttjar mänskliga rättigheter för att främja en anti-israelisk agenda”.
– I sociala medier har NGO Monitor påpekat att Sverige inte har dragit ner på sina bidrag till så kallade humanitära organisationer med länkar till både Hamas och terrororganisationen PFLP, säger Christina Toledano Åsbrink.
”De svensk-israeliska relationerna börjar tina upp, men vi kan inte blunda för de pengar som den svenska regeringen ger anti-israeliska frivilligorganisationer”, skriver NGO Monitor på Twitter i samband med Ann Lindes besök i Israel, och tillägger att Sverige under förra året gav miljontals kronor ”till frivilligorganisationer i konflikten mellan Israel och palestinierna, varav några har kopplingar till terrororganisationer”.
Bland annat nämns den palestinska biståndsorganisationen NDC, vars ”strategiska ramverk för att stärka den palestinska NGO-sektorn 2013–2017” omfattade både BDS-kampanjer och ”anti-normaliseringskampanjer” mot Israel.
Christina Toledano Åsbrink säger att hon och andra kritiker saknar en diskussion i Israel om det omfattande svenska stödet till de palestinska områdena och till UNRWA, som är FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.
– Det vi inte förstår här är att Israel sväljer Ann Linde med hull och hår och inte ställer några motkrav, som en större insyn i vart det svenska biståndet tar vägen, säger hon.
– Inte heller tog Sverige öppet avstånd efter att den palestinska presidenten Mahmoud Abbas kommit med grova anklagelser mot Israel i FN:s generalförsamling nyligen.
Något som Ann Linde dock tog upp i sina samtal med den palestinska ledningen i Ramallah i tisdags var korruptionen i de palestinska områdena.
– Vi vill stödja en ekonomisk utveckling, men ska vi kunna göra det fullt ut då kan vi ju inte ha en korruption på en sån nivå som finns i Palestina, sade hon till Sveriges Radio inför sina möten med den palestinska ledningen.
Frågan togs upp vid samtalen, uppgav TT efter mötet, liksom vikten av att det hålls nationella palestinska val, och av att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet upprätthålls.
Bland annat ansåg Ann Linde att palestinierna inte kan fortsätta att lägga ansvaret på Israel för att valen inte kan hållas, då Israel måste ge sitt tillstånd för att en omröstning ska kunna genomföras i östra Jerusalem.
– Man måste hitta sätt att hålla val oavsett, kanske ta det i sekvenser. Vi diskuterade olika möjligheter. Om konsekvenserna blir att hela Gaza och hela Västbanken [Judeen/Samarien, red anm] inte får rösta, då blir det väldigt problematiskt, sade Ann Linde efter samtalen i Ramallah.