Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Lindes besök hyllas och kritiseras i Israel

Israeliska medier har stämt in i välkomnandet av den svenska utrikesministern Ann Linde (S). Enstaka kritiker påpekar dock att det svenska stödet till tvivelaktiga palestinska grupper fortsätter oförminskat.

”De svensk-israeliska relationerna börjar tina upp, men vi kan inte blunda för de pengar som den svenska regeringen ger anti-israeliska frivilligorganisationer”, skriver organisationen NGO Monitor.

Nyheter · Publicerad 11:00, 21 okt 2021

Ann Linde (S) blev i veckan den första svenska utrikesminister att besöka Israel på tio år – något som kunde ske efter att relationerna på hög diplomatisk nivå återupptogs i september.

Både israeliska och svenska medier har bevakat besöket, och bland annat framhävt att den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs skyddspass räddade livet på Israels utrikesminister Yair Lapids farföräldrar.

– Den stora israeliska tidningen Yediot Aharonot har till exempel haft en stort uppslagen artikel där man skriver väldigt positivt om besöket, säger Världen idags Israelkommentator Christina Toledano Åsbrink, som är på plats i Israel.

En av få kritiska röster till besöket kommer från NGO Monitor, en organisation i Israel som granskar grupper som ”missbrukar eller utnyttjar mänskliga rättigheter för att främja en anti-israelisk agenda”.

– I sociala medier har NGO Monitor påpekat att Sverige inte har dragit ner på sina bidrag till så kallade humanitära organisationer med länkar till både Hamas och terrororganisationen PFLP, säger Christina Toledano Åsbrink.

”De svensk-israeliska relationerna börjar tina upp, men vi kan inte blunda för de pengar som den svenska regeringen ger anti-israeliska frivilligorganisationer”, skriver NGO Monitor på Twitter i samband med Ann Lindes besök i Israel, och tillägger att Sverige under förra året gav miljontals kronor ”till frivilligorganisationer i konflikten mellan Israel och palestinierna, varav några har kopplingar till terrororganisationer”.

Bland annat nämns den palestinska biståndsorganisationen NDC, vars ”strategiska ramverk för att stärka den palestinska NGO-sektorn 2013–2017” omfattade både BDS-kampanjer och ”anti-normaliseringskampanjer” mot Israel.

Christina Toledano Åsbrink säger att hon och andra kritiker saknar en diskussion i Israel om det omfattande svenska stödet till de palestinska områdena och till UNRWA, som är FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.

– Det vi inte förstår här är att Israel sväljer Ann Linde med hull och hår och inte ställer några motkrav, som en större insyn i vart det svenska biståndet tar vägen, säger hon.

– Inte heller tog Sverige öppet avstånd efter att den palestinska presidenten Mahmoud Abbas kommit med grova anklagelser mot Israel i FN:s generalförsamling nyligen.

Något som Ann Linde dock tog upp i sina samtal med den palestinska ledningen i Ramallah i tisdags var korruptionen i de palestinska områdena.

– Vi vill stödja en ekonomisk utveckling, men ska vi kunna göra det fullt ut då kan vi ju inte ha en korruption på en sån nivå som finns i Palestina, sade hon till Sveriges Radio inför sina möten med den palestinska ledningen.

Frågan togs upp vid samtalen, uppgav TT efter mötet, liksom vikten av att det hålls nationella palestinska val, och av att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet upprätthålls.

Bland annat ansåg Ann Linde att palestinierna inte kan fortsätta att lägga ansvaret på Israel för att valen inte kan hållas, då Israel måste ge sitt tillstånd för att en omröstning ska kunna genomföras i östra Jerusalem.

– Man måste hitta sätt att hålla val oavsett, kanske ta det i sekvenser. Vi diskuterade olika möjligheter. Om konsekvenserna blir att hela Gaza och hela Västbanken [Judeen/Samarien, red anm] inte får rösta, då blir det väldigt problematiskt, sade Ann Linde efter samtalen i Ramallah.

Det vi inte förstår här är att Israel sväljer Ann Linde med hull och hår och inte ställer några motkrav, som en större insyn i vart det svenska biståndet tar vägen.
Vi vill stödja en ekonomisk utveckling, men ska vi kunna göra det fullt ut då kan vi ju inte ha en korruption på en sån nivå som finns i Palestina.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier