Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

”Varför fortsätter regeringen att slussa skattepengar till islamistiska extremister?”, frågade SD-politikern Markus Wiechel under debatten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många frågor som togs upp i riksdagsdebatten efter att utrikesminister Ann Linde (S) i ett anförande slagit fast inriktningen på landets utrikespolitik.

Nyheter · Publicerad 16:50, 24 feb 2021

I sin utrikesdeklaration lade Ann Linde stor vikt vid Sveriges säkerhetspolitik och vikten av ett nordiskt samarbete. Hon betonade också att landets militära alliansfrihet ligger fast.

Vad som inte nämndes var att en riksdagsmajoritet i december uppmanade regeringen att ha en Natooption i Sveriges säkerhetspolitiska linje – alltså att regeringen uttalar att ett svenskt Natomedlemskap är ett möjligt alternativ om det säkerhetspolitiska läget förändras.

Sverigedemokraten Markus Wiechel tog i sitt första anförande sikte på Sveriges bistånd till organisationen Islamic Relief, som han beskrev som en del av Muslimska brödraskapet.

– Varför fortsätter regeringen att slussa skattepengar till islamistiska extremister, frågade han.

Ann Linde svarade att de olika partnerorganisationerna kontrolleras väl så att man inte ska riskera att hamna i problem med korruption.

– Islamic Relief Worldwide har kommit ut väl i utvärderingar, sade hon, och tillade att Sida är i slutfasen av en granskning av Islamic Relief Sverige.

Utrikesministern fick även försvara stödet till den kärntekniska överenskommelsen med Iran sedan Kristdemokraternas Lars Adaktusson i ett skarpt inlägg anklagade regeringen för att ”stå närmare diktaturen i Iran än demokratin Israel”.

– Vi ska göra allt för att Iran inte ska få kärnvapen, sade Ann Linde.

Både Liberalerna och Sverige­demo­kraterna kritiserade det faktum att regeringen inte ställt sig bakom riksdagens fördömande av förföljelserna och morden i Osmanska riket 1917 som ett folkmord.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00