Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Utrikesminister Ann Linde (S) har fått hård kritik för sin intervju i Deutsche Welle. Foto: Anders Wiklund/TT

Linde: Kunde uttryckt mig mer ödmjukt

Utrikesminister Ann Linde (S) ångrar inte sitt kritiserade framträdande i en tysk intervju.

Men Linde medger att hon kunde ha uttryckt sig på ett mer ödmjukt sätt.

Nyheter · Publicerad 15:17, 23 jun 2020

I intervjun med Deutsche Welle i förra veckan försvarade Linde Sveriges coronastrategi.

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på, säger utrikesministern.

Sverigedemokraterna har nu anmält utrikesministern till riksdagens konstitutionsutskott, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi vill att man ska granska den här intervjun därför att det finns ett krav på en minister att de ska säga det som är sant, och man ska inte säga det som inte är sant. Här är vårt intryck att Ann Linde faktiskt har skarvat en del på sanningen i sin intervju, säger Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge till Sveriges radio.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson har gett Linde hård kritik för framträdandet. Han anser att utrikesministern har skadat Sveriges anseende genom att ge ”arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen”

Linde håller inte med om att intervjun skadat Sverige. Hon betonar att hon bemötte vad hon anser vara en direkt felaktig bild.

På intervjuarens fråga om det inte känns skamligt att så många äldre dött svarade Linde att det känns som att journalisten agerar som att det är ”något slags världsmästerskap” mellan länder om vilka som har minst smittade.

När intervjuaren ifrågasatte Sveriges solidaritet inom EU på grund av att regeringen är starkt kritisk till den föreslagna återhämtningsfonden svarade Linde med att ”det låter som du vill kasta ut oss ur EU”.

– Man kanske ska uttrycka sig på ett lite mer ödmjukt sätt, säger utrikesministern.

I intervjun kan utrikesministern svar tolkas som att smittspridningen varit större på privata äldreboenden än kommunala. Det är ett områdena där hon fått kritik för att fara med osanning.

– Det är möjligen så att jag kunde varit ännu tydligare där, säger Linde.

Något annat som hon har fått kritik för är att hon sade att man kan nu testa sig utan att ha ”det minsta symtom.”

Linde säger nu att det handlade om Stockholmsregionen, men att det inte framgick av tv-sändningen.

Ångrar du att du ställde upp i intervjun?

– Absolut inte, säger Linde.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00