Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Mottagandet av IS-kvinnorna sker på ett säkert och ordnat sätt, menar utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Linde: Kan ta emot fler IS-kvinnor under hösten

Svenska myndigheter har beredskap för att ta emot fler IS-kvinnor från Syrien under hösten. Då kommer UD att bistå dem på samma sätt som när de tre första landade på Arlanda, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 14:00, 15 sep 2021

Tre kvinnor med svenska medborgarskap utvisades nyligen från Syrien tillsammans med sina sex barn efter att ha suttit fängslade i lägret Roj. Det var de första utvisningarna att verkställas från det kurdiska självstyret.

När familjerna landade på Arlanda för en vecka sedan möttes de av svenska myndigheter. Enligt Ann Linde skedde mottagandet på ett säkert och välordnat sätt.

Utrikesdepartementet bistod med hemresan men vill inte säga något mer än att man ordnade en ”planerad transport” och att kvinnorna betalade biljetterna på reguljärflyget själva.

Minst åtta kvinnor och 16 barn med koppling till Sverige finns kvar i fånglägren. De kan snart komma att utvisas till Sverige. Enligt det kurdiska självstyret kan det ske under hösten och vintern. Förutsättningen är att de inte kan åtalas i Syrien.

– Om det sker fler utvisningar kommer vi att agera på samma sätt, för Sveriges säkerhet och för barnens trygghet, säger Ann Linde.

Enligt utrikesministern är både regeringen och svenska myndigheter förberedda för detta.

– Vi har beredskap för att det ska ske fler utvisningar under hösten, det har vi definitivt. Men vi har inte fått någon information om att man tar sådana beslut nu.

Två av de tre kvinnorna som landade i måndags greps först men är nu släppta på fri fot, fortsatt misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Deras barn har omhändertagits av socialtjänsten.

Det svenska hanterandet av IS-återvändarna har fått kritik, bland annat av terrorforskaren Magnus Ranstorp som menar att Sverige inte har koll på personerna och att de utgör ett säkerhetshot.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00