Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Mottagandet av IS-kvinnorna sker på ett säkert och ordnat sätt, menar utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Linde: Kan ta emot fler IS-kvinnor under hösten

Svenska myndigheter har beredskap för att ta emot fler IS-kvinnor från Syrien under hösten. Då kommer UD att bistå dem på samma sätt som när de tre första landade på Arlanda, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 14:00, 15 sep 2021

Tre kvinnor med svenska medborgarskap utvisades nyligen från Syrien tillsammans med sina sex barn efter att ha suttit fängslade i lägret Roj. Det var de första utvisningarna att verkställas från det kurdiska självstyret.

När familjerna landade på Arlanda för en vecka sedan möttes de av svenska myndigheter. Enligt Ann Linde skedde mottagandet på ett säkert och välordnat sätt.

Utrikesdepartementet bistod med hemresan men vill inte säga något mer än att man ordnade en ”planerad transport” och att kvinnorna betalade biljetterna på reguljärflyget själva.

Minst åtta kvinnor och 16 barn med koppling till Sverige finns kvar i fånglägren. De kan snart komma att utvisas till Sverige. Enligt det kurdiska självstyret kan det ske under hösten och vintern. Förutsättningen är att de inte kan åtalas i Syrien.

– Om det sker fler utvisningar kommer vi att agera på samma sätt, för Sveriges säkerhet och för barnens trygghet, säger Ann Linde.

Enligt utrikesministern är både regeringen och svenska myndigheter förberedda för detta.

– Vi har beredskap för att det ska ske fler utvisningar under hösten, det har vi definitivt. Men vi har inte fått någon information om att man tar sådana beslut nu.

Två av de tre kvinnorna som landade i måndags greps först men är nu släppta på fri fot, fortsatt misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Deras barn har omhändertagits av socialtjänsten.

Det svenska hanterandet av IS-återvändarna har fått kritik, bland annat av terrorforskaren Magnus Ranstorp som menar att Sverige inte har koll på personerna och att de utgör ett säkerhetshot.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier