Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Linde fördömde Hamas i möte med svenska judar

Inför drygt 300 personer och med hundratals som inte fick plats talade utrikesminister Ann Linde i helgen på ett seminarium i Stockholm om judiskt lärande. – Jag har besökt dagis i Sderot där Hamas-raketer har hamnat inne på dagisområdet, sade hon inför en fullsatt sal, för att illustrera sin förståelse för Israels säkerhetsbehov.

Nyheter · Publicerad 07:30, 20 nov 2019

Hundratals personer fick inte plats vid det välbesökta seminariet där Ann Linde bland annat beskrev hur regeringen ser på Israels säkerhetsbehov.

– Jag har besökt dagis i Sderot där Hamas-raketer har hamnat inne på dagisområdet. Jag har suttit inne i skolor när larmet har gått och därmed känt det här som man känner personligen innan [explosionen]. Det är en fruktansvärd situation att alltid behöva ha skorna på sängen för att kunna springa om det kommer en raket, sade Ann Linde.

– Så jag förstår – inte bara rent teoretiskt – väldigt väl Israels utsatta situation, fortsatte utrikesministern, och berättade att hon har träffat Israels Stockholmsambassadör, Ilan Ben-Dov, ett par gånger och hade fler möten med honom inplanerade.

Hon erkände också att S-rege­ringen kan bli väldigt mycket tydligare på olika sätt, och nämnde att Hamas har fyra israe­ler tillfångatagna.

– Det ger oss möjligheter att framföra att dessa måste släppas.

– Vi har inte haft sådana samtal ännu, tillade hon på en direkt fråga.

Under kvällen beskrev utrikesministern det som hände när Hamas tog makten via kuppen i Gaza 2006 som ”fullständigt förfärligt”.

– Det blev en islamistisk diktatur mer eller mindre, där man skjuter ihjäl sina egna palestinska ”motståndare”, som man säger. Fatah fick inte lov att finnas, sade utrikesministern.

Ann Linde beskrev hur hon efter Hamas makttillräde hade en kjol som gick över knät på sig när hon skulle passera gränskontrollen, och hur hon drogs i väg och fick beskedet att hon inte kunde ha en sådan kjol, utan måste ha långbyxor om inte moralpolisen skulle piska henne.

– Det var en personlig upplevelse. Sådana småsaker händer hela, hela tiden i Gaza – ända upp till avrättningar. Det är ett förfärligt system. Om Hamas kommer att bli valda vid ett eventuellt val kommer vi ändå att tala med en sådan regering.

På frågan om hon kunde tänka sig att twittra lite mer och exempelvis fördöma Iran, när landet säger att de ska utplåna Israel, blev svaret, att regeringen inte har några problem med att fördöma hot som handlar om att utplåna Israel.

I stället för att svara på frågan om hon faktiskt har fördömt Irans hot om att utplåna Israel, vände hon sig till frågeställaren, SVT-journalisten Sharon Jåma, och frågade vem som egentligen tror att regeringen ställer sig bakom ett krav att utplåna Israel: ”Vem tror det? Tror du det? Varför ställer du en sådan fråga?”

Ann Linde lovade att jobba mot anti­semi­tismen, redovisade regeringens planer på För­intelse­museum och För­intelse­konferens, och menade att hon twittrat mot Islamiska jihads missilattacker mot Israel i förra veckan – vilket visade sig vara en okommenterad retweet av en länk till EU:s talesperson Maja Kocijancics fördömande.

Hon förnekade att regeringen röstat mot Israel i internationella organ och uppgav att hon inte kände till Unesco-resolutionen från 2017, som förnekade de judiska banden och Israels relation till staden Jerusalem.

– Vår uppfattning är att Jerusalem är huvudstad både för Israel och för Palestina, betonade Ann Linde och menade att röstningar mot ”ockupationen” och ”bosättningar” inte var riktade mot Israel.

Hon försvarade samtidigt märkning av israeliska varor som produceras på Golan och i Judeen och Samarien, men var tydlig med att regeringen inte stödde BDS-rörelsen.

– Sverige anser att Israel är bäst på innovationer. Vi vill ha en relation med Israel, det är jätteviktigt.

Hennes beslut att bära slöja på ett statsbesök i Iran, något som förlöjligats i sociala medier, fick en förklaring som möttes av applåder.

– Som minister måste man göra ett val. För att få tala med Irans ministrar som kvinna – och för att ta upp kvinnors situation – måste man bära slöja. I stället för att bara låta män representera Sverige i samtal med Iran valde jag att acceptera huvudduk, förklarade hon.

– Vi kunde dessutom överlämna en lista på en rad fängslade fackföreningspersoner som vi ville skulle bli fria. De flesta av dem är i dag fria. Att ha en huvudduk för att få framföra detta budskap tycker jag är ett ganska litet pris att betala, sade utrikesministern avslutningsvis.

Vår uppfattning är att Jerusalem är huvudstad både för Israel och för Palestina.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00