Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Linde avvisade krav på självstyre för Nineveslätten

Ett självstyre för Nineveslätten i Irak, tycker Lars Adaktusson (KD) att den svenska regeringen borde verka för. I en interpellationsdebatt i riksdagen förra veckan bad han om utrikesminister Ann Lindes syn på saken. Hon avvisade dock förslaget.

Nyheter · Publicerad 13:41, 20 jan 2020

Adaktusson argumenterade för att ett införande av självstyre för Nineveslätten behövs för att hjälpa den kristna befolkningen där. Han menade att regeringen borde utnyttja sitt inflytande, som de bland annat har genom sitt utvecklingssamarbete med Irak, till att stödja en sådan förändring.

Urikesministern uttryckte dock en mer försiktig hållning. 

– Frågan om ökat självstyre för vissa grupper i Irak är en fråga för Iraks folk att avgöra inom ramen för en inkluderande demokratisk process, sade Ann Linde (S).

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten beskrev åsiktsskillnaden i fråga som beklaglig, och menade att Iraks och Mellanösterns kristna kommer att försvinna om de inte får ett gemensamt politiskt stöd från omvärlden. 

– På samma sätt som det judiska livet sedan länge är utraderat i arabvärlden och i muslimska majoritetssamhällen, riskerar kristenheten att inom kort tillhöra historien, varnade Adaktusson. 

Han påpekade att trots en påbörjad återuppbyggad på Nineveslätten så är det ännu bara knappt hälften av de 125 000 assyrier/syrianer/kaldéer som levde där som har kunnat återvända, och inga av Mosuls 200 000 kristna som har kunnat göra det. 

– Framför allt saknas det säkerhet och möjlighet att själv fatta beslut om framtiden, sade Adaktusson. 

Utrikesministern lade dock fokus på andra saker än självstyre som viktiga faktorer för att den kristna befolkningen ska kunna återvända till området. På kort sikt behövs främst en förbättrad säkerhet, menade hon.

– På längre sikt kvarstår många viktiga frågor som ansvarsutkrävande, uppbyggnad av starka statliga institutioner, att det blir en rättsstat och att man får insatser för ett mer inkluderande medborgarskap, sade Ann Linde. 

På samma sätt som det judiska livet sedan länge är utraderat i arabvärlden och i muslimska majoritetssamhällen, riskerar kristenheten att inom kort tillhöra historien.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00