När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Liberalernas utspel om samvetsfrihet sågas

Liberalerna vill kalla samvetsfrihet för vårdvägran när det gäller personal som inte kan tänka sig att medverka till abort på ofödda barn. Kritiker menar att L får problem både med internationella konventioner som slår fast samvetsfrihet som mänsklig rättighet, och med den svenska lagen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 7 okt 2019

Det är ingen rättighet att utbilda sig till gynekolog eller barnmorska och sedan inte utföra abort. Det menar Liberalerna, som vill kalla det vårdvägran i stället för samvetsfrihet.

Många menar dock att L-förslaget är populistiskt.

”Komiskt förslag av @liberalerna – tycker de att vi ska föreslå ändring från samvetsfrihet till vårdvägran i t ex Europakonventionen, EU:s stadga och FN-konventioner då?” skriver Rebecca Ahlstrand på Skandinaviska människorättsjuristerna, som företrätt två svenska barnmorskor som åberopat samvetsfrihet.

Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, beskriver på Twitter L-förslaget som konstigt. Vårdvägran är redan förbjudet i meningen att arbetsvägran är laglig grund för disciplinär åtgärd, påpekar han.

Däremot får arbetsgivare ”komma överens med anställda om ändrade arbetsuppgifter om det kan förenas med verksamheten”.

Munthe menar att ett förbud mot sådana överenskommelser på vissa områden eller utifrån vissa grunder kan strida mot likhet inför lagen.

”Förändringen L föreslår riskerar att strida mot internationella konventioner om religionsfrihet och likabehandling som Sverige skrivit under.”

Lina Nordquist (L) är sjukvårdspolitisk talesperson och säger till Världen idag att de vill få just samvetsfrihet för anställda i sjukvården att kallas vårdvägran, på andra områden ska det fortsatt kallas samvetsfrihet.

– Samvetsfrihet är ett vackert ord med en vacker innebörd. Ingen stat ska någonsin exempelvis tvinga någon till väpnad strid mot dennes principer, det måste vara en mänsklig rättighet. Det vi vill kalla vårdvägran handlar om att man väljer att gå en viss utbildning och då vet vad arbetsuppgifterna är.

I många europeiska länder finns lagar om just samvetsfrihet för vårdpersonal som inte kan tänka sig att utföra aborter. Men Lina Nordquist anser inte att en stat måste inkludera abort i begreppet samvetsfrihet.

Kritiker kallar ert förslag ett populistiskt utspel om semantik som egentligen inte gör skillnad i sak. Vad säger du om det?

– Det är mer än ord och semantik. Det handlar om att förtydliga varje människas rätt till omtanke och stöd när livet går sönder.

Om Sverige i framtiden tillåter döds­hjälp innebär väl ert förslag att vårdpersonal inte kan neka till att medverka till det?

– Om vi skulle införa döds­hjälp i framtid kommer det att kräva oerhört mycket utbildning, att lyssna, vara tålmodig och se till en lidande och döende människa. Det kommer aldrig någonsin vara aktuellt för vilken vårdpersonal som helst, säger Lina Nordquist.

Att just detta sades också i förarbetena till abortlagen – att vårdpersonal inte skulle vara tvungna att medverka – anser hon inte är jämförbart, eftersom döds­hjälp enligt henne skulle kräva särskild utbildning.

– Jag tror inte att någon vill att vi ska ta lätt på en människas sista tid i livet.

Det vi vill kalla vårdvägran handlar om att man väljer att gå en viss utbildning och då vet vad arbetsuppgifterna är.

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...