En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Liberalerna vill flytta ambassad till Jerusalem

Liberalerna vill att Sveriges ambassad i Israel flyttas till huvudstaden Jerusalem. Tidigare är det Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som gett uttryck för denna hållning.

Nyheter · Publicerad 17:23, 13 feb 2019

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, till Ekot.

Under torsdagen ska utrikesutskottet yttra sig i frågan och Liberalerna ansluter sig nu till skrivningen från Magnus Jacobsson (KD) om att Sveriges ambassad bör lämna Tel Aviv.

”Detta är en besynnerlig markering som signalerar att Sverige har en närmare relation till den Palestinska myndigheten än till Mellanösterns enda fungerande demokrati, Israel”, skriver Jacobsson i sin motion.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är emot förslaget. Hon anser att L-utspelet handlar om att ”de kanske vill vara med i debatten”.

– För de sa inget om att det ska ske nu, utan kanske någon gång i framtiden, säger hon till Ekot.

Lite mer oväntat var möjligen Moderaternas motstånd.

– Man drar nu från olika kanter i olika riktningar och det tror jag inte är lyckligt för en fungerande fredsprocess, säger Hans Wallmark (M).

Under 2018 flyttade USA sin ambassad till Jerusalem och sedan dess har flera andra länder följt efter.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier