Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Liberalerna vill flytta ambassad till Jerusalem

Liberalerna vill att Sveriges ambassad i Israel flyttas till huvudstaden Jerusalem. Tidigare är det Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som gett uttryck för denna hållning.

Nyheter · Publicerad 17:23, 13 feb 2019

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, till Ekot.

Under torsdagen ska utrikesutskottet yttra sig i frågan och Liberalerna ansluter sig nu till skrivningen från Magnus Jacobsson (KD) om att Sveriges ambassad bör lämna Tel Aviv.

”Detta är en besynnerlig markering som signalerar att Sverige har en närmare relation till den Palestinska myndigheten än till Mellanösterns enda fungerande demokrati, Israel”, skriver Jacobsson i sin motion.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är emot förslaget. Hon anser att L-utspelet handlar om att ”de kanske vill vara med i debatten”.

– För de sa inget om att det ska ske nu, utan kanske någon gång i framtiden, säger hon till Ekot.

Lite mer oväntat var möjligen Moderaternas motstånd.

– Man drar nu från olika kanter i olika riktningar och det tror jag inte är lyckligt för en fungerande fredsprocess, säger Hans Wallmark (M).

Under 2018 flyttade USA sin ambassad till Jerusalem och sedan dess har flera andra länder följt efter.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00