Nyheter

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Ett gosedjur som guidar barn i meditation kan hamna under julgranen i år. Bilden är från en leksaksbutik i USA.
Ett gosedjur som guidar barn i meditation kan hamna under julgranen i år. Bilden är från en leksaksbutik i USA.

Ett mjukisdjur som lär små barn meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på risker för psykisk ohälsa vid mindfulnessmeditation, något som varken leksaksföretaget eller leverantören har hört talas om tidigare men nu säger att de kommer att vara uppmärksamma på framöver.

Publicerad Uppdaterad

Bland de leksaker som annonseras i butikskedjan Leklusts julkatalog finns ett mjukisdjur i form av en pratande ”mindfulness-koala” som ger barnen fem minuters ”vägledd meditation”. På bilden i katalogen syns en blundande pojke sitta i lotusställning med koalan i famnen. Leksaken rekommenderas från tre års ålder.

I produktinformationen från tillverkaren uppmanas barnen att ta ett djupt andetag in genom näsan och sakta andas ut genom munnen. När barnet trycker på koalans tass börjar den andas samtidigt som magen höjs och sänks. Därefter börjar den leda barnet i en guidad meditation.

Världen idag har ett flertal gånger rapporterat om att allt fler studier pekar på att biverkningar av mindfulness inte är ovanliga. BBC Worklife skriver om en studie från 2019 som visar att åtminstone 25 procent av dem som mediterar regelbundet har upplevt biverkningar – allt ifrån panikångest och depression till en känsla av att vara avskärmad från omgivningen.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS