Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Leder grupp som hyllar terror – kandiderar till riksdagen

Grupp 194 är namnet på en pro-palestinsk grupp som hyllat barnmartyrer, demonstrerat för att dömda terrorister ska bli fria och lovordat en attack mot israeliska skolbarn. Nu kandiderar gruppens ordförande till riksdagen via Vänsterpartiet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 aug 2018

I december skrev Världen idag om Grupp 194 som hyllade palestinsk terrorism och fick stöd av Malmö stad för att nattvandra. På sin Facebooksida hade gruppen lagt ut inlägg som hyllade barnmartyrer, lovordade Ma’alot-massakern där 21 israeliska skolungdomar sköts ihjäl och visade ett nära samarbete med DFLP (Demokratiska fronten för Palestinas befrielse) – gruppen som låg bakom massakern.

På Facebook­sidan hade det även funnits en antisemitisk bild, som plockats bort, och en bild där Grupp 194 demonstrerade för att dömda palestinska terrorister skulle bli fria.

Senare samma månad skrev Världen idag om Grupp 194:s nära samarbete med Vänsterpartiet.

– Man kan fråga sig vad sådana här solidaritetsförbund handlar om. Har man dem för att få röster? frågade sig terrorforskaren Magnus Ranstorp i Världen idag.

Nu visar riksdagslistorna inför höstens val att Grupp 194:s ordförande, Said Hadrous, kandiderar till riksdagen för Vänsterpartiet. Han finns på plats sju på Skåne län västras lista.

Världen idag tar kontakt med Vänsterpartiet i Skåne för att höra varför man låter en person som leder en grupp som hyllar terror kandidera till riksdagen.

– Grupp 194 är en organisation som informerar om och driver FN:s resolution nr 194 angående rätt till återvändande till sitt/sina hemländer. Även Vänsterpartiet står bakom resolutionen. Said Hadrous är vald till riksdagslistan av Vänsterpartiets medlemmar, svarar Busi Dimitriu, partisekreterare för Vänsterpartiet Skåne, i ett mejl.

Hon påpekar att hennes syn på Grupp 194 därmed skiljer sig från Världen idags beskrivning.

Några specifika kommentarer till de Facebookinlägg som Världen idag exemplifierar med ger hon inte.

Grupp 194 är även starkt sammankopplad med DFLP – hur ser ni på det?

– DFLP:s uttalade målsättning är att upprätta en gemensam demokratisk stat, där araber och judar ska kunna leva fritt från diskriminering, utan klasser och nationellt förtryck. Det stämmer väl överens med Grupp 194:s kamp för människors rätt att återvända till sina hem, och det är troligen därför de är sammankopplade, skriver hon och hänvisar därefter till Grupp 194.

Det är inte en bild som delas av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– De här "fluffiga orden" om samexistens stämmer inte överens med DFLP:s agerande och egen retorik, säger han då Världen idag når honom på onsdagen.

Han hänvisar därefter till DFLP:s hemsida där det bland annat finns affischer med väpnade palestinier och ord som "med vapen skaffar vi frihet".

– Den väpnade kampen är helt central, säger Ranstorp.

Men den här bilden känns alltså inte igen av Vänsterns partisekreterare i Malmö, Busi Dimitriu.

Kan ni garantera att Said Hadrous inte kommer driva antisemitisk politik?

– Ja, det går inte i linje med vår ideologi, skriver hon.

Världen idag har intervjuat Said Hadrous och ställt frågor om bland annat Grupp 194:s kontroversiella Facebookinlägg och gruppens samröre med DFLP. När Hadrous får titta på sina citat för att få en chans att korrigera dem meddelar han att han "inte accepterar" att texten publiceras. Världen idag avvaktar med att publicera intervjun så att Hadrous, enligt god journalistisk sed, får ytterligare en chans att korrigera.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00