Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Krigare från Islamistiska staten poserar på ett miltärfordon i Raqqa, Syrien, 7 augusti 2014. Foto: Raqqa Media Center / AP / TT

Ledarskribent: ”Islamismen Sveriges dödligaste ideologi”

Islamismen är den dödligaste av alla ideologier vi har i Sverige. Det säger Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, till Världen idag.Och han förvånas över svenska politikers sena uppvaknande över svenska terroristresor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 aug 2014

När Säpo i förra veckan öppet medgav att svenskar strider som jihadister var det ingen nyhet. Redan när den Islamiska staten (IS) grundades hösten 2006 var svenskar inblandade. Det menar Per Gudmundson och nämner svenskmarockanen Mohammed Moumou. När han stupade 2008 var han IS andreman och känd som "emir över norra Irak", skriver han i Svenska Dagbladet.
Som ett annat exempel nämner Per Gudmundson svensktunisiern Makram Mejri. Denne ska ha tagit värvning i IS vintern 2006–2007 och stupat i ett självmordsdåd hösten 2010.

Även svenskmarockanske Otman El Khamlichi uppges ha stupat 2013 i strid för IS i Syrien. "Dessförinnan organiserade han andra jihadisters resor till Irak och Syrien", enligt Gudmundson.
"En annan Irakresenär var självmordsbombaren på Drottninggatan 2010, Taimour Abdulwahab, som sade sig agera åt IS", skriver han och slår fast:
"Det svenska inslaget antas vara anledningen till att IS ledare hösten 2007 pekade ut just svenska intressen som terrormål och utfäste en belöning på 50 000 dollar för den som mördar konstnären Lars Vilks eller den som publicerar hans rondellhundsteckning".

Till Världen idag uttrycker Per Gudmundson förvåning över att riksdagens partier inte agerat tidigare mot jihadistresorna.
– Dessa frågeställningar har legat och pyrt under ytan länge, ja ända sedan den 11 september 2001, säger han. På något sätt har svenska politiker tyckt att det varit tillräckligt med alla FN- och EU-sanktionslistor som upprättats. Kanske har de inte förstått att de har ett nationellt ansvar för de blodbad och den fruktansvärda slakt som svenska medborgare faktiskt deltar i utanför landet.

Han pekar inte minst på det som under en längre tid pågått i Syrien.
– Där har flera svenskar begått självmordsdåd och orsakat ett okänt, och stort antal dödsoffer. Man skulle lätt kunna säga att islamismen är den dödligaste av alla ideologier vi har i Sverige – bara genom de här självmordsdåden.
– Att detta inte uppmärksammats i någon större grad, är ett underbetyg för vår syn på oss själva som humanitär stormakt. Vi har ansvaret för de massakrer våra invånare och medborgare begår i andra länder. Detta verkar man inte ha förstått förrän nu.

En av dem som började slå larm var Staffan Danielsson (C). I september 2013 lade han en motion till riksdagen om de hemvändande militanta extremisterna. "Motionen avslogs unisont i februari 2014. Intresset var blygsamt och debatten uteblev", skriver Danielsson på Svd Brännpunkt på måndagen.
Till Världen idag uttrycker han samtidigt sin glädje över att fler politiska röster nu höjs i frågan.
– Att svenskar rekryteras för terrorism och sedan återvänder till Sverige utan att lagföras för sina folkrättsvidriga handlingar är förfärligt. Detta måste få ett slut.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Per Gudmundson. Foto: Pressbild

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...