Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Låtsades vara 13-årig tjej – fick meddelanden från äldre män

När Jonatan Alfvén, på ett internetforum, utgav sig för att vara en trettonåring vid namn Lisa fick han mängder med meddelanden av sexuell karaktär. Händelsen har nu uppmärksammats i flera stora medier. – Vi måste inse att internet har blivit den nya brottsplatsen, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:01, 7 dec 2016

”Lisasvensson03”. Bor i Solna, tycker om att spela fotboll, rida och titta på Idol.

Det var profilen som Jonatan Alfvén, från organisationen Love Nepal, skapade på internetforumet ”Kamrat.com”. Sidan går ut på att skaffa sig vänner, och är populär bland barn och unga.

Efter bara några minuter började meddelandena strömma in – meddelanden som till största del hade sexuell karaktär och kom från medelålders män. När kvällen började gå mot sitt slut hade ”Lisa” fått mellan 100 och 150 meddelanden.

– Jag kände till att äldre män sökte kontakt med unga tjejer på nätet, men jag fick en chock när jag såg hur omfattande det var, säger Jonatan Alfvén.

Meddelanden kom dels på grund av att han endast skapat profilen, dels på grund av att han i forumet skrev att Lisa var i behov av cigaretter. Innehållet i meddelandena kunde handla om alltifrån storleken på Lisas bröst till vad hon hade på sig när hon sov.

– En man ville köpa hennes trosor, berättar Jonatan Alfvén.

De flesta konversationer ledde till att männen ville att Lisa skulle skicka bilder på sig.

– Det var fruktansvärt att se hur de ”gick igång” och hur manipulerande de var, säger Alfvén.

Klimax kom när en man ville möta upp Lisa vid Slussen i Stockholm för att få sexuella tjänster i utbyte mot cigaretter.

– Då skrev jag: ”Jag är inte Lisa. Sluta skriv med barn”, berättar Jonatan Alfvén.

Mannen förändrades till ”en ängel” och skrev att allt bara hade varit på låtsas.

I dag har internetsidan stängt av Jonatans/Lisas konto.

– Det är sjukt. Mig blockerar de, men gärningsmännen får fortsätta, säger han.

Sidan är dock i sina regler tydlig med att man inte tillåter att äldre personer har konversationer av sexuell karaktär med minderåriga. "Det leder automatiskt till uteslutning och permanent spärr!" skriver man.

Jonatan Alfvén tycker att samhället borde göra mer för att förhindra att barn blir sexuellt utnyttjade på nätet.

– Jag tror att vi måste inse att internet har blivit den nya brottsplatsen. Vi släpper väl inte ut våra barn till en lekplats om vi vet att det finns hundra pedofiler där?

Han säger att det är vanligt att föräldrar inte vet hur de ska gå till väga för att skydda barnen, därför tror han att samhället i stort måste göra mer. Organisationer som arbetar mot sexuella övergrepp på nätet måste exempelvis få mer plats på skolor, tror han.

Varför görs inte mer?

– Det svåraste är att vi har en lag som gör att polisen inte får uppge falsk identitet för att sätta dit gärningsmännen. Polisen har därmed bakbundna händer. För barnens bästa tycker jag att vi ska göra ett undantag från den här lagen.

Hur vanlig tror du att företeelsen är?

– Jättevanlig. Lisa är ju bara en av alla flickor, och hemsidan är bara en av alla sidor. Det är säkert tusentals män som sitter och skriver med tjejer just nu. De behöver inte vara ute i parkerna längre.

Jonatan Alfvén skrev ett Facebookinlägg om sitt experiment, ett inlägg som nu har fått stor spridning. Bland annat har Expressen och Aftonbladet snappat upp händelsen och skrivit artiklar om Alfvéns test. I skrivande stund är Aftonbladets artikel den ”mest lästa” på tidningens sida om "Svenska hjältar".

Jonatan Alfvén gläds åt uppmärksamheten. Allt som kan skapa en opinion och göra det bättre för barnen är bra, menar han.

Jag kände till att äldre män sökte kontakt med unga tjejer på nätet, men jag fick en chock när jag såg hur omfattande det var.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00