Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Lars Adaktusson sjukskriven för utbrändhet

Lars Adaktusson (KD) är sjukskriven för utbrändhet ”kopplad till arbetssituationen” och ersätts tillfälligt av den tidigare riksdagspolitikern Lennart Sacrédeus.

I ett första skede gäller sjukskrivningen maj månad ut, berättar Adaktusson på sin Facebooksida.

Nyheter · Publicerad 12:00, 11 maj 2022

Lars Adaktusson ersätts av Lennart Sacrédeus eftersom han valdes in på ett mandat från Dalarna i riksdagsvalet 2018 och Sacrédeus, kommunfullmäktiges ordförande i Mora kommun, är förste ersättare för Kristdemokraterna.

Adaktusson beklagar på Facebook att han tvingas sjukskriva sig. ”Samtidigt inser jag att återhämtning och vila är det som krävs för att bli återställd”, skriver han.

”Samtidigt som jag önskar Lennart lycka till är det min förhoppning att kunna återgå till arbete efter rehabilitering. Jag ser fram emot att fortsatt skriva, debattera och bilda opinion i de frågor som jag arbetat med och brinner för.”

Lennart Sacrédeus satt i Europaparlamentet 1999–2004, invald för KD. Mellan 2006 och 2010 hade han sedan en plats i riksdagen.

Nu går han in som suppleant i socialförsäkringsutskottet. 

– Det händer mycket i pensionsfrågan och jag ser fram emot att kunna bidra i Kristdemokraternas arbete för stärkta pensioner, och det till alla, säger Lennart Sacrédeus i ett pressmeddelande från KD.

Han hoppas också att kunna göra avtryck i frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

Lars Adaktussons namn låg i topp på många KD-listor inför riksdagsvalet 2018. Gnisslet mellan honom och partiledningen började 2019, när medier noterade att han i Europaparlamentet röstat mot att framställa abort som en EU-angelägenhet.

I mars lämnade Lars Adaktusson uppdraget som partiets utrikespolitiske talesperson och skrev då i Expressen om ”[a]gerande bakom ryggen, liksom osynliggörande och förminskande av kollegers arbetsinsatser”.

Enligt en intervju i Göteborgs-Posten hade han hållits utanför de säkerhetspolitiska överläggningarna mellan regeringen och oppositionen rörande kriget i Ukraina.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier