Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Larmrapport: 350 kristna har dödats i Nigeria

350 kristna har dödats i Nigeria under årets första två månader. Det uppger en nigerianskt människorättsorganisation. ”Nigeria har helt och hållet blivit ett dödsfält för försvarslösa kristna”, skriver organisationen.

Nyheter · Publicerad 06:00, 16 mar 2020

I slutet av februari kom det uppgifter om att fem kyrkor brändes ner och att många kristna dog när över 100 Boko Haram-terrorister stormade en by i Gombi i nordöstra Nigeria.

En månad tidigare kom det uppgifter om att muslimska fulani-herdar dödat 16 personer i olika attacker i Plateaustaten i centrala Nigeria. Och ungefär samtidigt kom det uppgifter om att Boko Haram halshuggit en kristen ledare som hade kidnappats i nordöstra Nigeria.

Nu rapporterar den nigerianska människorättsorganisationen ”International Society for Civil Liberties and Rule of Law” att totalt 350 kristna har dödats i Nigeria under januari och februari.

”Nigeria har helt och hållet blivit ett dödsfält för försvarslösa kristna. Tillgänglig statistik har visat att mellan 11 500 och 12 000 kristna dödsfall har registrerats sedan juni 2015”, skriver organisationen i en rapport.

Av dessa har 7 400 dödats av jihadistiska fulani-herdar, 4 000 av Boko Haram och 150–200 har dödats av vägbanditer, uppger man.

Uppgifterna stärks av statistik från organisationen Open Doors.

– Enligt våra siffror från World Watch List har 11 804 kristna dödats i Nigeria från november 2014 till 31 oktober 2019, skriver organisationens Sverigeledare, Peter Paulsson, till Världen idag.

Han påpekar att siffran gäller verifierade dödsfall där grundorsaken varit den kristna bekännelsen.

– Det betyder att antalet kristna som dödats för sin tro med största sannolikhet är ännu högre.

Enligt Peter Paulsson har situationen för landets kristna förvärrats avsevärt den senaste tiden.

– Detta har bland annat att göra med inställningen hos landets president som allt mer öppet propagerar för att Nigeria ska bli en islamisk nation, säger han.

Samtidigt som situationen för de kristna uppges bli allt tuffare fick de nyligen lite hopp. Nigerias regering erkände nämligen att kristna är mål för jihadistisk terrorism, skriver Christianity Today.

– [Islamistiska grupper] har kristna och kristna byar som måltavla av en anledning, vilket är att utlösa ett religiöst krig och försätta landet i kaos, sa Nigerias informations- och kulturminister Lai Mohammed under en presskonferens, enligt tidningen.

Erkännandet är ”ett avgörande steg mot upprättelse” för den kristna befolkningen i norra Nigeria, menar Jo Newhouse, Open Doors talesperson för Afrika söder om Sahara.

Nigeria ligger på plats tolv när organisationen Open Doors rankar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst.

”Kristna i norra Nigeria, särskilt i sharia-staterna, ses som andra klassens medborgare och möter diskriminering och uteslutning ur samhället”, skriver organisationen på sin hemsida.

Enligt Open Doors lever kristna i södra delen av landet i en miljö där deras friheter respekteras medan kristna i norra och mellersta Nigeria ofta utsätts för våld från islamistiska grupper.

”Detta våld resulterar ofta i förlust av både liv och egendom, samt fysisk skada. Som ett resultat av våldet blir kristna också bortdrivna från sin mark och förlorar därmed sin möjlighet till försörjning”, skriver organisationen.

Enligt våra siffror från World Watch List har 11 804 kristna dödats i Nigeria från november 2014 till 31 oktober 2019.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00