Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm: Överläkare trakasserar judiska kollegor

Flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset vittnar om att de utsatts för trakasserier från en överläkare på samma sjukhus.

Nyheter · Publicerad 08:59, 1 nov 2018

Det är människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret som har slagit larm om situationen på sjukhuset i Solna, rapporterar Aftonbladet. I ett brev till sjukhusdirektören Annika Tibell skriver organisationens grundare Abraham Cooper att läkarna "utsatts för uppenbar och öppen antisemitism" och att "ledningen har ignorerat problemen", trots att de varit kända sedan i februari.

Samma överläkare anklagas dessutom för att ha publicerat antisemitiska bilder på Facebook.

Cooper uppmanar sjukhuset att tillsätta en extern utredning i frågan för att undvika att ännu en skandal befläckar verksamheten, och hänvisar till skandalen runt kirurgen Paolo Macchiarini 2016. Han kritiserar också sjukhuset för planerna på att skapa ett arkiv med anställda som har utsatts för antisemitism.

Enligt Annika Tibell finns det inga planer på ett sådant arkiv. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att hon inte kan kommentera enskilda ärenden men att det "råder nolltolerans mot alla typer av trakasserier och/eller kränkande särbehandling" på sjukhuset.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00