Nyheter

Larm: Kyrkor i Kina omvandlas till propagandacentraler

Det har kommit uppgifter om att flera kinesiska församlingar måste stänga ifall de inte sätter upp porträtt på ledaren Xi Jinping. På bilden ses ett blekt foto av Kinas president Xi Jinping nära den kristna affischen med ordet ”Nåd” utanför en huskyrka nära Nanyang i centrala Kinas Henan-provins.
Det har kommit uppgifter om att flera kinesiska församlingar måste stänga ifall de inte sätter upp porträtt på ledaren Xi Jinping. På bilden ses ett blekt foto av Kinas president Xi Jinping nära den kristna affischen med ordet ”Nåd” utanför en huskyrka nära Nanyang i centrala Kinas Henan-provins.

Nu kommer nya vittnesmål om hur den kinesiska staten arbetar för att förvandla kyrkor till propagandacentraler för kommunistpartiet. Det är en statligt godkänd kyrka i staden Daitou i sydvästra Kina som fått sin bottenvåning omvandlad till ”Station för civilisationspraktik för en ny tid”.

Publicerad Uppdaterad

Överallt sattes det upp propaganda-affischer, och man tog in ett pingisbord.

Församlingsmedlem

Tidskriften Bitter Winter skriver om hur departementet för religionsfrågor i provinsen Fujian i oktober lagt ner motsvarande 644 000 kronor på att bygga om bottenvåningen på en kyrka i Xiuyu-distriktet till en propagandacentral.

Sedan 2018 etableras dessa ”Stationer för civilationspraktik för en ny tid” runt om i landet för att inskärpa den kommunistiska ideologin hos människor, ofta i byggnader som används av ett religiöst samfund.

Propagandacentralen i Daitou invigdes den 6 november, uppger Bitter Winter, under närvaro av fler än 100 lokala regeringstjänstemän. Bottenvåningens väggar täcks nu av 168 affischer med bilder på Mao Zedong, Xi Jinping och andra döda och levande kommunistledare, skriver Bitter Winter.

Kyrkans pastor tvingades ta med berättelser om Mao Zedong i sin predikan den dagen, när församlingen samlades på byggnadens övre våning.

– Vi vågar inte vägra att ta emot det här propagandamaterialet, av rädsla för att regeringen ska förbjuda våra samlingar, säger en medlem av församlingen till Bitter Winter.

Samtidigt når personkulten kring president Xi Jinping nya nivåer. Flera religiösa församlingar har fått veta att deras samlingslokal stängs om de inte sätter upp porträtt av presidenten.

Två månader efter att en statligt sanktionerad kyrka i staden Shangrao i den sydöstra provinsen Jiangxi vägrade sätta upp en sådan i augusti kom ett beslut om att alla religiösa samlingar där presidenten inte fanns med i bild skulle förbjudas.

Senare kom en regeringstjänsteman som täckte över en religiös kalender på en vägg med en bild av presidenten, skriver Bitter Winter. Dessutom måste församlingen sätta upp fyra kinesiska flaggor och flera socialistiska slagord inne i och utanför byggnaden.

I samma stad ska myndigheterna i april ha stängt en kyrka efter anklagelser om att den ”organiserat olagliga samlingar” och vägrat att ansluta sig till den statligt godkända sammanslutningen för protestantiska kyrkor. Redan månaden efter hade byggnaden omvandlats till propagandacentral för partiet, enligt Bitter Winter.

– Överallt sattes det upp propagandaaffischer, och man tog in ett pingisbord, säger en församlingsmedlem, som tillägger att de troende nu samlas i varandras bostäder i stället.

Powered by Labrador CMS