Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Långt kvar till säker tillvaro i Irak

Drömmen om en kristen fristad på Nineve-slätten är i dag inte närmare än när IS drevs ut från regionen förra sommaren. I stället växer ett delat politiskt landskap fram: shiamuslimer dominerar samhällena kring Mosul, medan kurderna har makten i norr.

Nyheter · Publicerad 18:20, 12 mar 2018

Det har gått åtta månader sedan den irakiska armén, med stöd av bland annat den kurdiska peshmergan, tog tillbaka kontrollen över Mosul, Iraks näststörsta stad, som varit under IS styre sedan sommaren 2014.

I slutet av sommaren befriades också de sista samhällena på Nineve-slätten, och i dag har det spända läget efter höstens kurdiska folkomröstning om självständighet till stora delar lagt sig.

– Läget på marken är lugnare, och det är tal om att öppna flygplatserna och vissa vikigare handelsvägar, säger Emanuel Youkhana, som leder biståndsorganisationen Capni i norra Irak.

– På den politiska nivån är det fullt av löften och fina ord, med tanke på att Irak går till val i maj, påpekar han.

Det betyder inte att särskilt mycket görs för att hjälpa fördrivna människor att återvända, menar Capni-ledaren, i synnerhet inte från den federala regeringens sida.

Capni, som får stöd av bland annat Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, är en av många organisationer som verkar lokalt i Nineve. De restaurerar förstörda hus och skolor, ordnar fritidsverksamhet för barn, skapar jobb och stöttar livsmedelsförsörjningen.

Men på ett sätt kämpar Capni och andra frivilligorganisationer mot tiden.

– Många familjer som återvänt, till exempel till staden Qaraqosh, har gett upp efter en tid och flyttat tillbaka till Ankawa i kurdiska Erbil. Det är alltför mycket som inte fungerar, som vatten, el, skolor, säger Emanuel Youkhana.

– Sen har vi Bertella, en kristen stad där shiiterna håller på att ta över helt, och där det stora shiitiska partiet Al Dawa i dagarna öppnat ett kontor.

"Uppdelningen" av Nineve i två områden, där regionen närmast Mosul domineras av den iransk-stödda shiamilisen PMU, är ett annat skäl till oro.

– Det är inte bra, och den enda vettiga lösning som jag ser är att förverkliga artikel 140 i den irakiska författningen, så att folk får avgöra om de vill tillhöra Mosul eller KRG, säger Emanuel Youkhana, som själv återvände till Irak från sitt nya hemland Tyskland 2014.

Mest besviken är Emanuel Youkhana över att Irak inte har vad han beskriver som en seriös debatt på nationell nivå om de mekanismer som tillät IS att på relativt kort tid lägga en tredjedel av landets yta under sig.

– Det är inte bara det att det sprängs bomber var och varannan dag, att vi strider med IS, upptäcker sovande IS-celler eller i stort sett varje dag griper IS-ledare, säger Emanuel Youkhana.

– Den stora frågan är ju hur IS kunde lägga så mycket mark, och den stora staden Mosul, under sig, utan någon omfattande motståndsrörelse. Vad betyder det för Irak, i dag och imorgon?

Ett är säkert, menar han: Irak blir aldrig som före IS.

– Många trodde att vi framför allt behöver mer materiellt stöd. Men det behövs också en process där man tar ansvar för allt som skett. I dag är mycket ett spel för omvärlden.

Som exempel nämner han den julmässa som under stor mediebevakning firades i Mosul i december.

– Patriarken åkte in i staden under stort säkerhetspådrag, bad och firade mässa inför hela världen i TV. Och åkte tillbaka med samma bevakning. Men i stort sett inga kristna återvänder till Mosul, och nu säljs deras egendomar ut till låga priser, säger Emanuel Youkhana.

– Jag gick själv ut universitetet i Mosul och är den förste som skulle önska att fler kristna återvända. Mosul var huvudstad i det assyriska riket, min kyrkas vagga, och här levde min älskade profet Jona. Men det är kanske bara ett fromt hopp.

I stort sett inga kristna återvänder till Mosul, och nu säljs deras egendomar ut till låga priser.

SD säkrade budgetseger för M och KD

Politik. Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när...

Vår bild av Israel stämmer inte

Israelkommentar Israelkommentar. Operation Northern Shield, där Israel avslöjar Hizbollahs terrortunnlar från Libanon in i Israel, utgör ett tydligt exempel på vad som är fel i...

Hebrew University utan hebreiska?

Studier. På Hebrew University har man i dagarna godkänt att delar av undervisningen ska genomföras på engelska i stället för hebreiska. Beslutet har skapat...

När FN blir språkrör för diktaturer och terror-regimer

FN FN:s beslut förra veckan att inte godta den USA- och EU-stödda resolution som fördömde Hamas, kom efter intensiv aktivitet från den...