Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Landstingets nej till KUB-test

I Halland erbjuds inte föräldrar KUB-test. Och orsaken är etiska överväganden.– Är det eftersträvansvärt att det inte ska finnas funktionsnedsättningar? säger Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2015

Den senaste tiden har den ökande abortfrekvensen av foster som har Downs syndrom lyfts upp i debatten. En rapport från Socialstyrelsen visade nyligen att aborterna på dessa foster ökar kraftigt, och orsaken till det är den ökande tillgången på avancerad fosterdiagnostik.

I allt fler landsting tillhandahåller man numera så kallade KUB-test där man kan se om det finns kromosomförändringar hos fostret. Men det finns undantag. Ett av de fyra svenska landsting som inte erbjuder KUB-test är Halland. Och till skillnad från andra, där till exempel ekonomi anges som anledning, är man här öppen med att det rör sig om ett etiskt ställningstagande.

– Vill vi ha ett samhälle utan personer med funktionsnedsättning, är det önskvärt? svarar Mats Eriksson på frågan varför man valt bort KUB-test.

Beslutet fattades för tio år sedan säger han, och enligt Eriksson var det då en enighet över partigränserna. Frågan har sedan varit uppe för diskussion men någon ändring är i nuläget inte aktuell.

– Det vi ser är att det blir en glidande skala. Med det här testet kan man hitta tre kromosomförändringar. Vi kommer med utvecklingen att kunna hitta mer och tidigare. Är det bra? Ska man inte få ha någon funktionsnedsättning eller defekt?

Mats Eriksson lyfter också fram det faktum att testen aldrig är hundraprocentigt säkra.
– Vi behöver närma oss frågorna med stor ödmjukhet och respekt.

Ann Johansson, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Halland, säger till P4 Halland att man inte upplevt det som ett stort problem eftersom man erbjudit andra metoder.
– Det viktigaste tycker jag är informationen, för KUB är ju inget allenagörande gott i sig och framförallt inte om det erbjuds som något slags säkerhetstest, säger hon.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...