Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Lämnar uppdrag i SD – kritisk till ny abortlinje

Linnea Alm, 25, är gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala och var aktuell för riksdagen i valet 2018 men valde då att satsa på familj och lokala uppdrag. Nu väljer hon att avsluta sitt engagemang i SD och orsaken är bland annat partiets svängning i abortfrågan.

– Det är viktigt att värna oskyldiga liv och det blir svårt för mig som kristen att stå bakom den här linjen, säger hon.

Nyheter · Publicerad 08:00, 19 jan 2022

2019 valde Sverigedemokraterna att överge sin tidigare hållning att gränsen för abort bör sänkas till vecka 12, och i samma veva slutade man också att driva frågan om samvetsfrihet. Bakom besluten låg en analys från riksdagsvalet 2018 som visade att denna linje gjort att man tappat röster.

Linnea Alm, som också suttit i kyrkomötet, säger till Världen idag att SD:s val att ställa sig bakom dagens liberala abortlagstiftning är ett av skälen till att hon nu lämnar sina uppdrag. Hon menar att det går att förstå resonemanget utifrån valanalysen, men tycker att man borde ha stått fast.

– Ett stort fel som jag tycker gjordes i valrörelsen 2018 när abortdebatten var het, var att partiet flydde debatten i stället för att ställa fram en stark och övertygad företrädare som kunde torgföra våra argument.

– SD har historiskt vågat ha konservativa och kristna åsikter som legat utanför den socialliberala åsiktsmittfåran. Om SD navigerar sig bort från en rad viktiga kärnfrågor, känner inte jag mig tillräckligt motiverad att fronta denna nya politik i en valrörelse.

Hon är också kritisk till att partiet ”slipar ner kanterna” i sin politik redan innan förhandlingar om samarbete.

– Om man tar bort alla förslag som andra partier inte håller med om, som abortfrågan, samvetsfriheten, EU-medlemskap, Natofrågan och så vidare, vad ska man då förhandla om när det väl är dags? Partiets tyngsta kärnfrågor som invandring och återvandring?

Hon framhåller att det fortfarande finns en hel del inom partiet som vill tillbaka till SD:s tidigare abortpolitik.

– Tyvärr får vi inte tilläckligt gehör för det. Senaste landsdagarna (SD:s partikongress red. anm) pläderade jag för stärkt rättsskydd för ofödda. Då var det drygt 40 personer som röstade för det förslaget, men tyvärr gick det inte igenom.

Hon tycker att abortdebatten är för ensidig i Sverige.

– När jag blev gravid som 20-åring var den första frågan jag fick av vården om jag ville göra abort. Allmänt är det tyvärr så att man snarare pressas att göra abort än att behålla barnet, trots att vården ska vara en neutral part. Det behöver förändras, och kvinnor i utsatta situationer behöver få stöd.

Linnea Alm understryker att det inte bara är SD:s abortsyn som gör att hon nu lämnar politiken.

– Vi har tre barn här hemma, det finns en sådan aspekt också. Jag vill vara en mer närvarande mamma och fru.

Det finns också en aspekt av att hon känner sig färdig och trött på partipolitik.

– Jag ska söka Gud och fundera på vad han vill att jag ska göra med mitt liv. Jag vill gärna göra något mer praktiskt för Guds rike. Mitt hjärta klappar starkt för kvinnor som är fast i sexhandel och för utsatta barn. Jag är också engagerad för valfrihet i barnomsorgen. Men nu väntar först en tid av lite vila.

År 2020 meddelade SD:s dåvarande migrationspolitiska talesperson Paula Bieler att hon lämnade riksdagen till följd av bland annat partiets abortsvängning.

Partiet har haft [andra] ståndpunkter som varit kontroversiella ... Men där har vi stått fasta och det har gett resultat.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00