I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Sexåriga Suleman sörjer sina mördade föräldrar. Foto: K.M. Chaudary/AP TT

Lämnad föräldralös efter bestialiska morden i Pakistan

Sexåriga Suleman och hans yngre syskon Rani och Poonam är föräldralösa efter det vettlösa mordet på deras föräldrar Shahzad och Shama i tisdags. – Det är fruktansvärt, säger Liaqat Javed, som arbetar för att hjälpa fattiga och outbildade kristna i Pakistan.

Nyheter · Publicerad 14:57, 7 nov 2014

En av allt att döma falsk anklagelse om att ha vanhelgat Koranen var allt som behövdes. Ryktet spreds fort, med hjälp av en imam, och en våldsam mobb av minst 1 500 uppeggade muslimer kom till deras bostadshus och misshandlade Shazhad Mazi och hans gravida hustru Shama Bibi inför deras äldste son. Anhöriga ringde polisen, men de fem polismän som kom blev själva angripna och avväpnade av mobben. Folkmassan förde sedan med sig paret till tegelfabriken där de arbetade, och där fick deras liv ett ohyggligt slut.
Representanter för anglikanska kyrkan i Pakistan har besökt platsen för att ta reda på vad som verkligen hände, och har talat med anhöriga. Här är ett stycke ur deras rapport i Anglican News: "De slet av dem kläderna och paraderade dem nakna runt tegelugnen två gånger innan de attackerade och slog dem tills de nästan var döda... De kastade dem i elden och brände dem levande. När offrens familj kom för att ta hand om de döda kropparna hittade de bara några ben".

– Shahzad grät när han brann, berättar Liaqat Javed, som också hört av ögonvittnen vad som hände. Javed driver en organisation som bland annat ger skolundervisning till 2 000 barn från fattiga familjer, och ger familjerna sjukvård och juridisk hjälp. En av skolorna ligger bara tre kilometer från tegelfabriken där Shazhad och Shama arbetade.
– Vi känner många av deras släktingar och de är mycket upprörda nu efter den här fruktansvärda händelsen, berättar han för Världen idag över telefon från Lahore. Anklagelsen att paret skulle ha bränt upp papper med koranverser avfärdar Liaqat Javed bestämt.
– Det är totalt falskt. De bodde granne med en muslimsk familj och en av grannfamiljens döttrar sade i en tv-intervju att det var snälla människor som aldrig skulle förolämpa Koranen. Den information vi har är att det var en konflikt om pengar med ägaren till fabriken, säger han.

Kristna och människorättsaktivister protesterar nu och kräver att regeringen agerar för att skydda utsatta minoriteter, som ofta blir måltavlor för hädelseanklagelser. – Det finns mycket ilska, men de kristna är också rädda och tysta. Vi är bara två procent av folket, påpekar Liaqat Javed.

Även om det här var ett ovanligt brutalt exempel är liknande händelser vanliga i Pakistan, där hädelseanklagelser kan leda till en dödsdom, antingen i domstol eller från moskéerna.
– Vi har sett det här så många gånger i Pakistan. Om man vill göra någon illa är det bara att säga att man såg personen förolämpa Koranen. De kan bränna ner hela byar utan något bevis, konstaterar Liaqat Javed.

Dödsdömda kristna kvinnan Asia Bibi fick nyligen avslag på sin överklagan och hoppas nu att Högsta domstolen ska rädda henne – men en friande dom hjälper inte alltid. Bara anklagelsen är i sig tillräcklig för att landets radikala muslimer ska ta saken i egna händer, och ta livet av den som påstås ha hädat Muhammed.
– Problemet är att de flesta muslimer inte förstår Koranen, de kan inte arabiska, och lyssnar bara till sina präster. Om de säger åt dem att gå att bränna upp ett hus, då gör de det, säger Liaqat Javed.
– Många av muslimerna lever i normala fall med oss och är vänliga, men en del av dem har en mentalitet som gör att de följer andras ledning. Polisen uppges ha gripit ett 50-tal personer, däribland fabriksägaren, men Liaqat Javed har inte någon större tilltro myndigheterna.
– Jag tror inte någon kommer att bli dömd, det brukar inte bli det i den här typen av fall. Nu har tre barn lämnats föräldralösa och de tas just nu om hand av släktingar. Liaqat Javed förklarar att han hoppas kunna hjälpa dem.
– Sexåriga Suleman, som såg sina föräldrar misshandlas, behöver mycket vård för att komma ut ur chocken. I går (läs: på torsdagen) kom Punjabs chefsminister och gav löften om hjälp till familjen. Normalt håller de inte sina löften, och det är inte främst pengar de behöver. De behöver rehabilitering och utbildning för att kunna få en god framtid, och det är en utmaning för oss att hjälpa dem. För att långsiktigt förändra förhållanden i landet är just utbildning nyckeln, menar Liaqat Javed.
– De flesta kristna pakistanier är mycket fattiga, outbildade och många av dem är analfabeter. Omvärldens kristna bör hjälpa Pakistans kristna med utbildning som kan förändra deras liv. Muslimska ledare bör också ta ansvar för undervisningen av sitt folk, säger han.
– De ska ge bra utbildning och lära dem att respektera andra religioner och kräva bevis för anklagelser.

Från Vatikanen kom en stark reaktion på torsdagen. Kardinal Jean-Louis Tauran, som leder katolska kyrkans råd för dialog med andra religioner, sade till Vatikanradion att han är djupt chockad.
– Hur kan vi förbli passiva inför sådana brott, rättfärdigade i religionens namn? sade Tauran och uppmanade muslimska ledare i Pakistan att bestämt fördöma morden.
– Hela mänskligheten har blivit förödmjukad, sade han och påpekade att muslimer själva blir offer genom att gärningen "ger en bild av islam som är fruktansvärd".

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier