Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

För några år sedan hade vi aldrig kunnat tänka oss att man skulle behöva visa ett intyg för att gå på bio, skriver 18 läkare och forskare. Foto: Christine Olsson

Läkare: Vaccinpass för oss mot kontrollsamhälle

Debatten om vaccinpass och restriktioner drivs inte av förnuftiga överväganden, utan snarare av rädsla. Det skriver 18 läkare och forskare i en debattartikel i Aftonbladet. I stället för nuvarande debatt vill de se en öppen och vetenskapligt grundad debatt om inskränkningarna av våra rättigheter och vad de ger för konsekvenser för demokratin.

Nyheter · Publicerad 21:00, 22 dec 2021

”Om någon för fem år sedan hade påstått att man inom en snar framtid skulle tvingas ta en spruta och visa sina papper för att få lov att gå på bio hade man trott att han var vansinnig”, skriver de 18 läkarna och forskarna.

Det här är en övervakningsstruktur som riskerar att få oöverskådliga konsekvenser för vad det innebär att vara medborgare, varnar debattörerna. De tar exemplet Österrike, där medborgarna stoppas av beväpnade polispatruller för kontroll av vaccinpass och ett lagförslag om böter eller fängelse för dem som vägrar vaccinera sig har lagts fram.

Enligt artikelförfattarna är de svenska åtgärderna inte proportionerliga, utan har ”en mycket tunn koppling till forskningsläget”.

Färsk data visar tydligt att även fullvaccinerade står för en väsentlig andel av smittspridningen, påpekar de och länkar till en vetenskaplig artikel i The Lancet.

Den här utvecklingen är väntad, eftersom virusvarianter som kan kringgå vaccinen främjas vid överanvändning av vaccin och då tappar vaccinen skyddseffekt för de mest utsatta, hävdar de.

”Debatten drivs uppenbarligen inte av kritiskt tänkande och förnuftiga överväganden, utan snarare av rädsla, av en vilja hos beslutsfattare att visa sig handlingskraftiga och inte minst av mediernas och marknadsföringens enorma inflytande.”

De 18 förordar att vaccinpassen omedelbart avskaffas och att en öppen och vetenskapligt grundad debatt om coronaåtgärderna och deras konsekvenser inleds.

Ett öppet samhälle hade noga övervägt konsekvenserna för demokratin, men medierna ställer få kritiska frågor, anser de. Dessutom börjar tongångarna mot ovaccinerade bli bekymmersamma, skriver de och ger flera exempel.

I The Independent framförs åsikten att vaccinmotståndare kan behöva genomgå avradikaliserande omskolning, ordföranden för magasinet The Spectator vill ha systematiska bestraffningsåtgärder riktade mot ”vaccinvägrarna” och journalisten Carsten Jensen skriver i DN att de ovaccinerades ”asociala beteenden måste få konsekvenser”.

Om någon för fem år sedan hade påstått att man inom en snar framtid skulle tvingas ta en spruta och visa sina papper för att få lov att gå på bio hade man trott att han var vansinnig.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10