Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Det blir allt lättare att få dödshjälp i Kanada. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP/TT

Läkare ska inte kontakta anhöriga vid dödshjälp

Beslut om dödshjälp kan tas utan att patienten träffar läkaren och utan att anhöriga informeras om dödshjälpsbegäran. Det är verklighet i Kanada efter att landets regering publicerat uppdaterade riktlinjer kring hur vården ska hantera dödshjälpförfrågningar.

Nyheter · Publicerad 10:00, 2 maj 2023

Digitala konsultationer kan räcka för att ge tillstånd för dödshjälp, och familjen bör som regel inte meddelas när det sker en begäran om att avsluta sitt liv. Detta är två av punkterna när den kanadensiska regeringen presenterar nya riktlinjer för läkare avseende dödshjälp, rapporterar Catholic News Agency (CNA).

I ett av de nya vägledande dokumenten varnas läkare för att berätta för släkt eller vänner till den som begärt dödshjälp om dennes ansökan. För att få göra detta krävs patientens uttryckliga godkännande. Däremot är de som erbjuder dödshjälp ålagda att informera om de ”potentiellt skadliga konsekvenserna av att inte berätta”, skriver CNA.

I riktlinjerna från den kanadensiska regeringen finns också en passus som ytterligare försvårar för vårdpersonal som vill ha samvetsfrihet och som vill slippa att medverka till dödshjälp. De innehåller även förstärkta krav på läkare att hänvisa patienter till de aktörer som tillhandahåller dödshjälp.

Kritiker menar att de befintliga bestämmelserna kring dödshjälp i Kanada i princip inte erbjuder svaga samhällsgrupper något skydd. Så länge det finns medicinska auktoriteter som anser att en persons skäl för dödshjälp är godtagbara så är det fritt fram, menar man.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00