Nyheter

Läkare: Kina utför tvångsaborter och barnamord

Uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang får endast föda två eller tre barn, rapporterar Radio Free Asia. På bilden ses en kvinna från området.
Uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang får endast föda två eller tre barn, rapporterar Radio Free Asia. På bilden ses en kvinna från området.

Den senaste tiden har det kommit många uppgifter om hur kinesiska myndigheter tvingar kvinnor i Xinjiang i nordvästra Kina att genomgå abort och sterilisering. Nu berättar förlossningsläkaren Hasiyet Abdulla om hur man i vissa fall gått så långt som till att döda nyfödda – allt för att få ner barnafödandet bland den muslimska befolkningen.

Publicerad Uppdaterad

Sjukhus i Xinjiang har enligt Hasiyet Abdulla systematiskt aborterat barn när mamman haft ”för många” barn eller inte väntat den föreskrivna tiden innan en ny graviditet. Man har heller inte dragit sig för att döda nyfödda barn.

– Reglerna var så stränga: Det måste vara tre eller fyra år mellan barnen. Det hände att man satte i gång förlossningen efter nio månader och sedan dödade barnen som föddes. Så gjorde man på förlossningsavdelningarna, eftersom det var de order man fått, berättar Hasiyet Abdulla till Radio Free Asia.

Ungefär hälften av invånarna i Xinjiang tillhör folkgruppen uigurer och den hårda barnbegränsningen ska ha gällt uigurer och andra minoriteter. Taket för antalet barn per familj var satt till tre stycken på landsbygden och två i städerna.

– Alla sjukhus hade en familjeplaneringsenhet som var ansvarig för tillämpningen. Vem som hade hur många barn och när de hade fött dem – de höll koll på allt det här, säger Hasiyet Abdulla, som nu lever i Turkiet. 

Enligt Hasiyet Abdulla, som arbetat på olika sjukhus i Xinjiang under 15 år, kom direktiven från högsta ort. 

– Det är en order som har utdelats uppifrån. Det är en order som gått i tryck och spridits i officiella dokument. Sjukhus får böter om de inte lyder, så självklart utför de det här, säger hon. 

Uppgifterna bekräftas delvis av Shahide Yarmuhemmet, som arbetade vid ett familjeplaneringskontor i Xinjiangs huvudstad Urumqi emellan 1996 och 2011. Hon säger till Radio Free Asia att hennes kontor drev igenom tvångsaborter för kvinnor som inte väntat tillräckligt länge med att skaffa ett nytt barn.

– Bykontrollanterna gick in i varje hus [för att besöka kvinnorna], till och med flerfamiljshus har familjeplaneringsansvariga. De vet alltid vem som är gravid och rapporterar det vidare. Om en graviditet faller utanför mallen utreder de och genomför en tvångsabort.

Att kvinnor från de muslimska minoriteterna i Xinjiang utsätts för tvångssteriliseringar och tvingas göra abort har uppmärksammats flera gånger denna sommar. Nyligen presenterade nyhetsbyrån AP offentlig statistik, interna dokument från kinesiska myndigheter, och intervjuer med ett 30-tal kvinnor som utsatts.

Sammantaget ska de åtgäderna ha lett till att Xinjiang i dag har bland de lägsta födelsetalen i Kina, enligt AP. 

Dokumentationen har till stor del tagits fram av den tyske forskaren Adrian Zenz, som går så långt som att kalla det systematiska förfarandet för ett ”demografiskt folkmord”.

Han säger sig även ha bevis för att uigurer placeras i läger om de bryter mot reglerna och föder för många barn.

Kina har förnekat uppgifterna. I tidningen Global Times, som lyder under kinesiska Folkets Dagblad, kallas Adrian Zenz ”en högerextrem kristen som hittar på ogrundade uppgifter för att förtala Kinas politik i Xinjiang och för att stötta USA och en del västerländska länder i deras mål att attackera Kina”.

Powered by Labrador CMS