Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Läkare försöker rädda barn som aborterats

En läkare på Mälarsjukhuset försöker rädda livet på aborterade foster. Det stod klart i måndagens nyhetssändningar på SVT. – Jag vet många andra som gör det också, sa läkaren och berättade om hur hon försökt rädda ett foster som kved och rörde på sig. Helt fel, menade etikprofessorn Torbjörn Tännsjö och tyckte att läkaren borde ha låtit barnet ligga och dö.

Nyheter · Publicerad 17:08, 15 aug 2017

År 2011 kom det fram uppgifter om att det händer att aborterade foster, vid sena aborter, kommer ut levande. En rundringning till landets sjukhus visade att detta skedde på minst 18 sjukhus.

Nu träder en läkare fram och berättar att hon vid flera tillfällen har försökt rädda livet på sent aborterade foster som kommit ut levande och i juridisk mening är barn. Det handlade, enligt inslaget, om aborter som påbörjats i vecka 21, som är den sista tillåtna veckan för abort, men dragit ut på tiden.

– I vecka 22 så är det enligt lag och regler ett barn som föds, och om det är ett akut sjukt barn så vill jag hjälpa det, sa Katarina Strand Brodd, överläkare på barnkliniken i Eskilstuna, i SVT:s nyhetssändningar i måndags.

Hon berättade att det vid ett tillfälle hade varit en barnmorska som, vid en abort där fostret hade kommit ut levande, inte hade vetat vad hon skulle göra.

– Det blev så jobbigt för barnmorskan, hon tyckte att det var en så obehaglig situation, att hon ringde på mig, sa Brodd. 

Katarina Strand Brodd, som är van att ge vård till för tidigt födda barn på neonatalavdelningen, gjorde vad hon kunde för att rädda barnet.

– Hen rörde sig och pep, kved lite grann, och viftade med armar och ben. Och hjärtat slog, berättade hon.

Räddningsförsöket lyckades dock inte.

Överläkaren, som även är ordförande för Svenska neonatalföreningens etikgrupp, berättade att hon har försökt rädda sent aborterade foster flera gånger, men hittills inte lyckats.

– Jag vet många andra som gör det också, men jag står bara för mig, sa hon.
I inslaget intervjuades Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, och han menade att läkarens agerande var fel.

– Avsikten är inte att åstadkomma en extremt för tidig förlossning där man ska försöka få liv i detta foster, eller barn, till varje pris, sa han.

Socialstyrelsens rättsliga råd, som är instansen som beviljar de aborter som sker efter vecka 18, tycker dock inte att läkarens agerande är fel.

– Utifrån rättsliga rådets utgångspunkt så ska den situationen egentligen inte finnas, att man gör en abort där det föds ett livsdugligt foster, men om situationen uppkommer så anser jag inte att läkaren har gjort något fel som försöker rädda det fostret, sa Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, i inslaget.

I Aktuellt åtföljdes inslaget av en debatt mellan Erik Norman, överläkare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, och Torbjörn Tännsjö, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet.

– Jag tycker att det är totalt fel. Vi kan inte ha läkare som i sin yrkesgärning motarbetar varandras syften, sa Torbjörn Tännsjö.

– Men vad ska läkaren göra om det kommer ut ett levande foster, ska de bara låta dem ligga där eller? frågade programledaren Cecilia Gralde.

– Javisst, sa Torbjörn Tännsjö.

Gralde vände sig därefter till Erik Norman.

Du tycker att läkaren som försöker rädda fostren, eller barnen, gör rätt, varför? sa hon.

– Jag tackar dig för att du kal­lar det barn, för det är så vi ser på det, sa Norman.

– Nyfödda barn har rätt till samma sjukvård som andra människor som hamnar i sjukvården. De har rätt till ett akut omhändertagande i en akut krissituation, fortsatte han.

Men målet är ju att fostret ska aborteras, ska man inte lyssna på det? undrade Gralde.

– I det här fallet så upphör den situationen när barnet väl är fött. Då har det fötts en ny individ som enligt svensk lag är ett nyfött barn med de rättigheter som alla har, sa Norman.

Torbjörn Tännsjö menade att det skulle vara bättre för fostret att dö än att födas.

– Tänk dig själv att du kom till världen på det här sättet – med svåra skador kanske, och ett liv i plågor.

– De flesta människor som söker akut sjukvård har en vilja att överleva. Vi får förmoda att ofödda barn har samma vilja som de flesta andra, kontrade Norman.

Världen idag ringer upp Torbjörn Tännsjö för att höra hur han tycker att situationen ska lösas. Han vidhåller att läkaren ska låta ett foster, som efter en abort kommer ut levande, ska få ligga och dö. Ett annat alternativ är att spruta in kaliumklorid i fostrets hjärta innan det föds, menar han.

Hur vet du att fostret hellre vill dö än att leva med skador?

– Det här fostret vill inget alls. Jag tror inte att det har ett medvetande.

Debatten i Aktuellt avslutades med frågan om mammans perspektiv och vilja.

– Det får bli en nästa fråga. Vi får titta på det här ur barnets perspektiv först och främst. ”Här föds jag och jag har rätt till liv och adekvat vård”, sa Erik Norman.

"Hen rörde sig och pep, kved lite grann, och viftade med armar och ben. Och hjärtat slog."

Abort

I Sverige kan man göra abort fram till graviditetsvecka 18 utan särskilt tillstånd och fram till slutet av vecka 21 med särskilt tillstånd från Socialstyrelsen. Ibland händer det att en abort drar ut på tiden, och det gör att fostret kan vara i vecka 22 när det föds fram. Det är samma vecka som man i dag kan rädda foster, den vecka som det räknas som livsdugligt och den vecka då det i juridisk mening blir ett barn.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10