Nyheter

”Läget är hysteriskt”

Staden Tacloban i centrala Filippinerna har tagit stor skada under tyfonen. Många hus är förstörda och behoven av mat och husrum är stora.

– Vi blev lovade transport med ett Herkulesplan, men det är svårt att komma med. Nu planerar vi att köra i bil. Men läget är hysteriskt och förutsättningarna ändrar sig hela tiden, säger Barnmissionens Bo Wallenberg i Malmö.

Barnmissionens räddningsteam, som består av sex personer från Sverige plus hela den filippinska personalen, är på plats i Manila – packade och redo för att komma till Tacloban city, den värst drabbade staden i södra Filippinerna till undsättning. Men på söndagsmorgonen, när Världen idag får kontakt med Bo Wallenberg, är det ännu inte klart hur teamet ska nå fram. Militären, som annars hade lovat transport i ett stort Herkulesplan på söndagsmorgonen, har fått ändrade uppgifter och det är mycket osäkert om teamet, tillsammans med den tyska samarbetspartnern Humedica, kan flygas ner över huvudtaget.
– Vi håller på att förhandla om att få komma med, och kanske kan det gå i morgon, måndag. Men det säkraste sättet att komma ner tycks vara med bil. Och om vi kör hela natten, kan vi vara framme på måndagseftermiddagen, lokal tid, säger Bo Wallenberg, som också berättar att man också försöker hyra en helikopter.
En nattkörning är riskabel.
– I ett katastrofläge finns inga svar och man måste göra en riskbedömning. Thord Dahl, vår man på plats, säger att det är OK att köra, men förutsättningarna ändrar sig hela tiden, fortsätter Bo Wallenberg.
– Det är bara full panik, säger han.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS