Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Gina Dirawi som bland annat ska leda årets Melodifestival lade på sin blogg upp en bild på en bok av en känd antisemit. Foto: Scanpix

Lade ut bild på antisemitisk bok

Melodifestivalens programledare Gina Dirawi lade på sin blogg upp ett foto på boken "Är världen upp och ner?" skriven av antisemiten Lasse Wilhelmson under rubriken "Lite kvällsläsning..." Efter en våg av kritik har hon nu bett om ursäkt och tagit bort inlägget, hennes förklaring är att hon inte kände till författaren eller bokens innehåll.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 nov 2012

Gina Dirawi är känd för svenska folket främst som programledare för Melodifestivalen, hon ska nästa år återigen leda Sveriges största TV-program tillsammans med artisten Danny Saucedo. På sin blogg lade hon upp en bild av boken vars författare bland annat ifrågasätter Förintelsen och ansluter sig till konspirationsteorier om att judarna ligger bakom alla större samhällsförändringar i modern tid.

Jonathan Leman på stiftelsen Expo menar att Dirawi har ett stort ansvar för vad hon sprider.
– Hon har ett stort ansvar för vad hon lägger ut för bilder. Genom att posta en bild av boken sprider hon och legitimerar idéerna i boken, säger han till Sveriges radio och beskriver för Nyheter24.se Wilhelmson som en "mycket radikal antisemit".
–Och det här är inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det.
– Han säger bland annat att visst, det har förekommit judeförföljelser - men de ägde rum bara för att judarna förklarat krig mot Tyskland, säger Jonathan Leman.

Gina Dirawi har nu plockat bort bilden på boken och förklarar på sin blogg att hon fått den från en person för en tid sedan utan att känna till författaren eller innehållet. " Jag pallade bara läsa typ 9 sidor innan jag bytte bok så har fortfarande inte riktigt fått grepp om vem Lasse är eller vad boken säger. Dock har jag förstått av era kommentarer att han verkar stå för saker som anses vara odemokratiska, något jag inte vill förknippas med", skriver hon och ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig.

SVT uppger att de fått en förklaring ifrån programledaren som de godtagit.
– Nu ligger det ute en förklaring om hur det har gått till att hon började läsa den här boken. Hon ber om ursäkt för det hela. SVT kontaktade henne och hon har förklarat sig, säger enligt Aftonbladet Thomas Hall som är chef för nöjesevenemang på SVT.
– Hon har förhoppningsvis insett att när man är en offentlig person kan man inte lägga ut bloggbilder på böcker man inte vet vad de handlar om.

Detta är inte första gången Gina Dirawis texter orsakat kritik. På sin tidigare blogg jämförde hon Israels agerande i Mellanöstern med Hitler, hon har menat att Israel bör terrorstämplas och hon har skrivit om konspirationsteorier som rör USA och Usama bin Laden. Också då backade både SVT och Gina Dirawi själv från de kontroversiella påståendena.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00