Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

L tänker rösta nej till förlängd pandemilag

Liberalerna säger nej till att förlänga den tillfälliga pandemilagen.

Regeringen har missbrukat det mandat som riksdagen har givit dem, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Centerpartiet tycker att det är helt fel läge att stoppa förlängningen.

Nyheter · Publicerad 09:00, 13 jan 2022

Efter måndagens pressträff där statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade nya restriktioner anser Sabuni att det är dags att riksdagen tar tillbaka ansvaret om att fatta beslut om restriktioner.

– Gårdagens besked tycker jag gick över gränsen, säger Nyamko Sabuni.

Beskedet om att säga nej till förlängd pandemilag, som Svenska Dagbladet var först att rapportera om, bygger dels på att restriktionerna i sig inte är proportionerliga, dels på vilket sätt regeringen motiverar dem, säger Sabuni:

– Bara det faktum att man kan bli smittad är inte ett argument för att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter, utan det är att rädda liv. Och om man vill rädda liv måste allt fokus ligga på den som i dag inte är vaccinerad.

Det var i oktober som regeringen föreslog att den tillfälliga pandemilagen skulle förlängas till den 31 maj i år, i stället för den 1 februari. Anledningen till initiativet är att säkerställa en god beredskap för att hantera pandemin, enligt regeringen.

Dock föreslogs vissa förändringar, till exempel att regeringens möjlighet att stänga verksamheter skulle tas bort. Det skulle inte heller vara möjligt för regeringen att reglera hur många människor som får vistas på allmän plats.

Riksdagen ska rösta om den föreslagna förlängningen den 19 januari.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger efter Sabunis besked att pandemilagen behövs. Utan den blir besluten trubbigare och riskerar att slå bredare, exempelvis på så sätt som ordningslagen användes före pandemilagen, enligt henne.

Centerpartiet tycker också att det är fel läge att stoppa förlängningen.

– Det som är helt avgörande är att vi så fort som möjligt får kontroll över pandemin så att vi kan återgå till det normala. Då krävs det ganska snabba åtgärder, säger partiets vice ordförande Anders W Jonsson till TT.

När 50 procent av befolkningen fått tre vaccinsprutor anser Centerpartiet att de trippelvaccinerade helt ska slippa restriktioner med uppvisande av vaccinpass.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00