Liberalernas landsmöte

L säger nej till slöjförbud i skola

Liberalernas landsmöte beslutade i helgen att man inte ska driva frågan om slöjförbud för små barn skola och förskola.

Liberalerna säger nej till ett slöjförbud i förskola och lågstadium. I stället vill partiet utreda hur brottet olaga tvång kan omfatta att tvinga någon att bära slöja.

Partiet sade samtidigt ja till Natobaser i Sverige och öppnar även för kärnvapen på svensk mark.

Publicerad Uppdaterad

Debatten om slöjförbud för små barn blev en av de hetaste på Liberalernas landsmöte i Linköping i helgen. En motion om slöjförbud i förskolan och i lågstadiet hade lämnats in av bland andra Liberala kvinnor. 

En annan motion som stöddes av flera riksdagsledamöter gjorde gällande att förbudet skulle gälla upp till tolv års ålder i skolan. 

– Slöja på barn är en sexualisering och en begränsning av flickors frihet som vi liberaler aldrig kan acceptera, sade Cecilia Elving, ordförande för Liberala kvinnor.

Partistyrelsen är dock emot ett slöjförbud, och vill i stället att man utreder om skolans styrdokument kan ändras så att den bättre kan stå emot föräldrars krav på att religiöst och hedersrelaterat tvång upprätthålls.

Partistyrelsen ville också utreda hur brottet olaga tvång kan breddas till att inkludera kriminalisering av tvång att bära religiös klädsel, inklusive slöja.

Det utskott som behandlat slöjförbudet lade fram ett tredje förslag som en mellanväg; att låta utreda ett slöjförbud i förskola och i lågstadiet. 

Men partistyrelsen ville inte se en sådan utredning.

Ett huvudargument mot slöjförbud som lyftes fram är att unga flickor då skulle riskera att hållas hemma från skolan. Eller sättas i ”extrema religiösa skolor”.

En majoritet av landsmötesdelegaterna gick på partistyrelsens linje. Om de hade sagt ja till att utreda slöjförbud skulle samtliga fyra Tidöpartier varit för en sådan utredning.

Ombudet Eva Flyborg (L) menade att landsmötet hade möjlighet att ”verkligen förändra på riktigt” genom att säga ja. 

– Vi hyllar kvinnor i andra länder för deras kamp att bli befriade från slöja, men här vågar vi inte göra samma sak. 

Under landsmötet beslutade L bland annat att verka för ett ja till Natobaser i Sverige och att öppna för kärnvapen på svensk mark. Partiet vill också tillåta söndagsöppet och senare kvällsöppettider på Systembolaget.

Powered by Labrador CMS