”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

L säger ja till att kunna söka SD-stöd

Liberalerna säger ja till att sikta på en borgerlig regering som kan söka stöd även hos Sverigedemokraterna (SD).

– Om vi inte tar det här beslutet säkrar vi upp socialdemokratiskt maktinnehav för många år framåt, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Nyheter · Publicerad 15:40, 29 mar 2021

Efter en flera timmar lång debatt sade L:s partiråd ja till partiledningens och partiledaren Nyamko Sabunis förslag i regeringsfrågan. Röstsiffrorna blev 59–31.

Att L ska sikta på en borgerlig regering efter valet nästa år fanns det redan från början bred samstämmighet om. Den känsliga frågan var om en sådan regering ska kunna stödja sig på SD.

Den segrande linjen innebär att L ska kunna söka samsyn i olika sakfrågor med alla partier, även SD.

Debatten i L:s partiråd, som föregick beslutet, blev känslofylld. Tongångarna var särskilt heta när det gäller möjligheten att budgetsamarbeta med SD. Den vinnande linjen innebär att en borgerlig regerings budgetpropositioner ”i första hand” ska beredas av borgerliga partier. L vill inte se ett budgetsamarbete med något ”ytterkantsparti” på det sätt som sker i dag mellan den rödgröna regeringen, L och Centern.

Många av dem som som var kritiska till partiledningens linje ville ha en formulering som stänger dörren för budgetsamarbete med SD. Det röstades dock ned med 55–36.

Kritikerna uttryckte oro för vad L kan gå med på i samtal med SD.

Sabuni försäkrade att hon alltid kommer att ta kampen för ett samhälle där alla har lika möjligheter och rättigheter.

Efter segern gladdes Sabuni över att majoriteten blev klar.

– Med den här linjen kan vi säga till våra väljare att vi äntligen kan ta tag i de samhällsproblem som många möter i sin vardag, säger hon till TT.

– Om vi inte tar det här beslutet säkrar vi upp socialdemokratiskt maktinnehav för många år framåt.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar L:s beslut och skriver på Facebook att Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch ser beskedet som ett viktigt steg mot maktskifte. Centerledaren Annie Lööf är kritisk och menar att Liberalerna nu öppnar dörren till ett ”främlingsfientligt och antiliberalt och parti”.

I ett mejl till medierna skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är ”inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek”.

Han understryker att just den punkten inte är förhandlingsbar.

Många på båda sidorna i debatten uttryckte oro för den splittring som regeringsfrågan skapat i L. Efter söndagens beslut har flera liberaler lämnat partiet.

En som lämnar sina förtroendeuppdrag är Peter Harich, kommunfullmäktigeledamot i Eskilstuna. En annan som lämnar politiken är Simon Härenstam, Liberalernas ordförande på Gotland.

Christer Nylander, riksdagsledamot och andre vice partiordförande tänker sitta kvar i riksdagen till valet 2022, men inte kandidera på nytt.

[Det är] inte intressant för mig och Sverige- demokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

Ledare I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Bör Israel förse Jordanien med vatten?

Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier