Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

L-profil: Glömde högerpartierna plastpåseskatten?

Regeringen behåller den plastpåseskatt man tidigare kritiserat hårt. En tung L-politiker spekulerar i om frågan helt enkelt tappats bort under partiernas vistelse på Tidö slott.

– Någon har ju uppenbarligen glömt bort den, säger riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L) till Expressen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 29 nov 2022

1 maj 2020 införde regeringen Stefan Löfven samt övriga partier inom dåvarande Januariavtalet tre kronor i skatt per plastkasse i butikens kassa, efter ett initativ från Liberalerna. Syftet var, enligt januaripartierna, att nå upp till EU:s direktiv om hur många plastkassar en privatperson bör förbruka per år.

Under valrörelsen kritiserade partierna inom nuvarande regeringsunderlag denna skatt. Det har bland annat lyfts att skatten lett till ökad försäljning av plastpåsar på rulle och att butikspåsar som är gjorda av ett mer miljövänligt material omfattas av skatten. Ändå fanns ingen slopad plastpåseskatt med när finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen presenterade budgeten.

Inom näringslivet råder besvikelse.

– Vi har tolkat regeringen som att den verkligen vill titta på klimatområdet utifrån vad som är effektivt. Och plastpåseskatten är inte ett effektivt styrmedel vad gäller klimatomställning, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på branschorganisationen Ikem, till Dagens industri.

Liberalerna, som alltså var med och införde plastpåseskatten, har ingen bra förklaring till varför den finns kvar i Tidöavtalet. Möjligen har man helt enkelt glömt bort den, spekulerar L:s ekonomiskpolitiska talesperson Carl B Hamilton.

– Att sätta ihop en statsbudget, det är en otroligt krävande och omfattande uppgift. Plastpåseskatten var väl inte det som låg högst upp på prioriteringslistan, någon har ju uppenbarligen glömt bort den, säger Hamilton till Expressen.

Carl B Hamilton säger sig dock inte ha för avsikt att driva på för avskaffad plastpåseskatt.

– Jag tycker inte att den (frågan) är tillräckligt intressant, säger han till tidningen.

Plastpåseskatten var väl inte det som låg högst upp på prioriteringslistan ...

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10