Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Roger Haddad (L) är en av de politiker som förespråkar stopp för nya religiösa friskolor. Foto: Claudio Bresciani/TT

L och S nya attack mot kristna skolor sågas

En snabbutredning för att försöka stoppa nya konfessionella friskolor ska göras i år. Detta som en konsekvens av januariöverenskommelsen och frågan drivs framförallt av Socialdemokraterna och Liberalerna. KD är starkt kritiska och menar att det handlar om beröringsskräck för religion.

Nyheter · Publicerad 13:39, 4 jun 2019

I dag har Sverige ungefär 70 skolor med konfessionella inslag, de flesta på kristen grund. Undersökningar har visat att dessa skolor lyckas över snittet såväl med kunskapsmål som integration. Liberalerna och Socialdemokraterna vill dock stoppa nyetablering av friskolor på konfessionell grund.

– Vi skärper utredningens uppdrag till att lämna ett förslag om hur man kan införa etableringsstopp för skolor med konfessionella inslag, och det är mycket positivt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson, till Ekot.

Det förslag som ligger på bordet är att ändra lagen så att Skolinspektionen ska kunna säga nej till nya konfessionella skolor. Men Liberalerna vill egentligen gå längre och även förbjuda att redan befintliga religiösa friskolor expanderar.

Problemet för partierna som vill strypa konfessionella skolor är att Europakonventionen tydligt slår fast rätten för föräldrar att välja en utbildning som överensstämmer med deras övertygelse. Detta hoppas nu L och S hitta sätt att kringgå.

– Den här frågan har ju utretts flera gånger och man har funnit att den inte är förenlig med de konventioner Sverige har anslutit sig till, säger Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund, till Ekot.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att hennes personliga bedömning är att Europa­kon­ven­tionen ger utrymme för etableringsstopp.

– Frågan har utretts förut, men Europakonventionens tillämpning utvecklas ständigt, säger hon.

Gudrun Brunegård, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, går till attack mot S och L i ett pressmeddelande.

– Den beröringsskräck med allt som har med religion att göra, som januaripartierna visar, riskerar att kasta ut barnet med badvattnet. Det som borde kastas ut är förslaget om etableringsstopp för skolor med konfessionell inriktning, säger hon.

Frågan om etableringsstopp ska nu snabbutredas och i december väntas ett förslag komma.

Ivar Arpi konstaterar på ledarplats i Svenska Dagbladet att i stort sett alla argument som anförs mot konfessionella skolor avser muslimska skolor och inte kristna eller judiska.

”Om alla vet vilka skolor som anses hämma integrationen av invandrare, varför inte säga det rakt ut? Hur vore det med lite ärlighet?”

Faktum är att L-ledaren Jan Björklund själv under ett samtal på Vårgårda möte under valrörelsen förra sommaren medgav detta.

– Det är inte tillåtet att ha en lagstiftning som bara stoppar muslimska friskolor, så kan vi inte ha det. Men det är klart att anledningen handlar om islamistiska friskolor, sade han då.

Uppdraget

Utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet har fram till den 19 december på sig att:

Lämna de författningsförslag som behövs för att etableringsstopp för fristående skolor med konfessionell inriktning ska kunna införas, och analysera eventuella konsekvenser författningsändringarna kan få i förhållande till annan lagstiftning och internationella åtaganden, samt för befintliga konfessionella friskolor.

Källa: Dir 2019:25

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Krönikor När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda