Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Roger Haddad (L) är en av de politiker som förespråkar stopp för nya religiösa friskolor. Foto: Claudio Bresciani/TT

L och S nya attack mot kristna skolor sågas

En snabbutredning för att försöka stoppa nya konfessionella friskolor ska göras i år. Detta som en konsekvens av januariöverenskommelsen och frågan drivs framförallt av Socialdemokraterna och Liberalerna. KD är starkt kritiska och menar att det handlar om beröringsskräck för religion.

Nyheter · Publicerad 13:39, 4 jun 2019

I dag har Sverige ungefär 70 skolor med konfessionella inslag, de flesta på kristen grund. Undersökningar har visat att dessa skolor lyckas över snittet såväl med kunskapsmål som integration. Liberalerna och Socialdemokraterna vill dock stoppa nyetablering av friskolor på konfessionell grund.

– Vi skärper utredningens uppdrag till att lämna ett förslag om hur man kan införa etableringsstopp för skolor med konfessionella inslag, och det är mycket positivt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson, till Ekot.

Det förslag som ligger på bordet är att ändra lagen så att Skolinspektionen ska kunna säga nej till nya konfessionella skolor. Men Liberalerna vill egentligen gå längre och även förbjuda att redan befintliga religiösa friskolor expanderar.

Problemet för partierna som vill strypa konfessionella skolor är att Europakonventionen tydligt slår fast rätten för föräldrar att välja en utbildning som överensstämmer med deras övertygelse. Detta hoppas nu L och S hitta sätt att kringgå.

– Den här frågan har ju utretts flera gånger och man har funnit att den inte är förenlig med de konventioner Sverige har anslutit sig till, säger Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund, till Ekot.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att hennes personliga bedömning är att Europa­kon­ven­tionen ger utrymme för etableringsstopp.

– Frågan har utretts förut, men Europakonventionens tillämpning utvecklas ständigt, säger hon.

Gudrun Brunegård, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, går till attack mot S och L i ett pressmeddelande.

– Den beröringsskräck med allt som har med religion att göra, som januaripartierna visar, riskerar att kasta ut barnet med badvattnet. Det som borde kastas ut är förslaget om etableringsstopp för skolor med konfessionell inriktning, säger hon.

Frågan om etableringsstopp ska nu snabbutredas och i december väntas ett förslag komma.

Ivar Arpi konstaterar på ledarplats i Svenska Dagbladet att i stort sett alla argument som anförs mot konfessionella skolor avser muslimska skolor och inte kristna eller judiska.

”Om alla vet vilka skolor som anses hämma integrationen av invandrare, varför inte säga det rakt ut? Hur vore det med lite ärlighet?”

Faktum är att L-ledaren Jan Björklund själv under ett samtal på Vårgårda möte under valrörelsen förra sommaren medgav detta.

– Det är inte tillåtet att ha en lagstiftning som bara stoppar muslimska friskolor, så kan vi inte ha det. Men det är klart att anledningen handlar om islamistiska friskolor, sade han då.

Uppdraget

Utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet har fram till den 19 december på sig att:

Lämna de författningsförslag som behövs för att etableringsstopp för fristående skolor med konfessionell inriktning ska kunna införas, och analysera eventuella konsekvenser författningsändringarna kan få i förhållande till annan lagstiftning och internationella åtaganden, samt för befintliga konfessionella friskolor.

Källa: Dir 2019:25

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier