Nyheter

Kyrkotopp går till attack mot konservativa präster

Att präster kan undantas från att utföra samkönade vigslar, den så kallade väjningsrätten ”ter sig i dag allt mer problematisk vad gäller människosynen som finns i bakgrunden liksom den gudsbild som skymtar fram', hävdar Boel Hössjer Sundman. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Att präster kan undantas från att utföra samkönade vigslar, den så kallade väjningsrätten ”ter sig i dag allt mer problematisk vad gäller människosynen som finns i bakgrunden liksom den gudsbild som skymtar fram", hävdar Boel Hössjer Sundman. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Att präster kan avstå från att viga samkönade par ter sig allt mer ”problematiskt”. Det menar Boel Hössjer Sundman, präst i Svenska kyrkan och en av de ansvariga för arbetet med den nya kyrkohandboken som styr kyrkans gudstjänstliv. Hennes resonemang möter kritik.

Publicerad Uppdaterad

2009 beslutade Svenska kyrkan att öppna upp för samkönade par att vigas i kyrkan. Man var då tydlig med, att det fortsatt skulle vara möjligt för den enskilde prästen med en teologisk uppfattning att äktenskap är ett förbund mellan man och kvinna, att avstå samkönade vigslar.

De senaste åren har dock röster höjts i kyrkomötet för att bryta löftet och göra det tvingande för präster att viga samkönade par. Då har kyrkans teologiska ledning och biskoparna slagit fast att väjningsrätten ska fortsätta att gälla.

Men nu tar Boel Hössjer Sundman, präst som arbetat på kyrkokansliet och var en av de ansvariga i arbetet med den nya kyrkohandboken, upp vigselfrågan på nytt. I en ledare i Svensk kyrkotidning skriver hon att det inför ”tioårsjubileet” är rimligt att ”summera, liksom att se framåt och ta steg vidare”.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS