Nyheter

Kyrkornas världsråd beskyller Israel för terror

Kyrkornas världsråd lägger skulden för konflikten på Israel i uttalanden, och menar att 'kristen sionism' är något farligt.
Kyrkornas världsråd lägger skulden för konflikten på Israel i uttalanden, och menar att "kristen sionism" är något farligt.

Israel har ett ”särskilt ansvar” för att få igång fredsprocessen igen. Det menar Kyrkornas världsråd som i ett uttalande nyligen lade skulden för konflikten på Israel utan att nämna terrorgruppen Hamas. I samma uttalande varnade man för ”kristen sionism” som man anser är farligt.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag berättade i fredags om det bönematerial som Kyrkornas världsråd (KV) tagit fram inför förra veckan då man uppmanade alla kyrkor att be för fred mellan israeler och palestinier. Men bönerna, den teologiska reflektionen och berättelserna i materialet kom bara från palestinskt perspektiv och har kritiserats för att vara ensidigt och antiisraeliskt.

När kontakt togs med KV, som är en paraplyorganisation som representerar miljontals kristna världen över, för frågor om de här dokumenten hänvisade man till ett uttalande som gjordes av rådets centralkommitté i juni i år. Det skulle bättre spegla KV:s hållning, var beskedet. Men även i det dokumentet är det Israel som får skulden för konflikten.

I uttalandet nämns exempelvis "den israeliska ockupationen" tio gånger. Och i en intervju med generalsekreteraren för KV, Olav Fyrke Tveit, som lagts upp på rådets webbplats, nämns ordet ockupationen 14 gånger. I de här två omfattande dokumenten nämns Hamas och deras roll sammanlagt noll gånger.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS