Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Kyrkorna mobiliserar när många går mot ensam jul

En av tio svenskar kommer fira jul i ensamhet i år och en av tre svenskar upplever att de känner sig mer ensamma inför årets julfirande än tidigare år. Det visar en undersökning av Origo Group.

Kyrkorna är medvetna om situationen och Filadelfia i Stockholm försöker bryta ensamheten med julgåvor och telefonsamtal.

Nyheter · Publicerad 12:00, 16 dec 2020

Origo Groups undersökning, som bygger på svar från drygt 1 000 personer via en webbpanel, visar att en av tio svenskar kommer att fira jul i ensamhet i år. Och hela sju av tio säger att årets jul skiljer sig åt jämfört med tidigare år, då firandet skett ihop med familj och släkt utanför det hushåll man lever i.

Så många som en av tre uppger att de känner sig mer ensamma inför årets julfirande.

– Svenskarna går mot en ensammare jul 2020. Resultaten bekräftar vad vi har trott och i år blir det ännu viktigare att hitta sätt att bryta ensamheten för människor – utan att äventyra restriktionerna, säger Karin Hedelin Lundén, regionchef på Origo Group i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Landets kyrkor och församlingar är medvetna om att denna jul blir ensam för många, och har olika strategier för att försöka hjälpa.

I Umeå erbjuder Svenska kyrkan korta besök vid dörren, med ”möjlighet att lyssna, samtala en stund, be en bön om så önskas och överlämna en liten julklapp”. 

Svenska kyrkan i Landvetter och Härryda har ordnat gemensamma julpromenader i advent medan Pingstkyrkan i Hultsfred lagt upp en julpromenad med text och reflektioner vid tio stationer.

Men tomrummet efter det som brukar vara är stort.

I Stockholm har man tvingats ställa in den stora julsatsningen ”Jul i gemenskap” som brukar arrangeras i Immanuelskyrkan av flera församlingar, Hela Människan och Stockholms stadsmission. I stället kommer matkassar att delas ut på flera platser i Stockholm.

Även Filadelfiakyrkan i Stockholm har fått tänka om i sitt arbete med äldre.

– Vi har inte kunnat ha den julfest eller dela ut den julblomma som vi alltid ger till dem som är 80 år eller äldre, säger Anna-Lena Johansson, verksamhetsledare för församlingens seniorarbete.

– Därför har vi i år lämnat över eller skickat en julgåva med en hälsning till alla 260 i församlingen som är äldre än 80. Det är ett sätt att visa omsorg och uppmuntran, för många tycker att det börjar bli riktigt jobbigt att vara utanför gemenskapen.

Men det viktigaste redskapet för att mötas har blivit telefonen. Församlingen har en samtalstelefon som är öppen mellan 9.00 och 15.00 varje vardag.

– Dit kan den som vill ringa om man känner sig ensam, vill prata av sig eller be med någon, säger Anna-Lena Johansson.

– Också på julafton kommer vi hålla våra telefoner öppna, och jag kommer erbjuda samtal till dem som vill ha det.

Inför nästas år bygger man dessutom upp en väntjänst med listor över personer som vill bli uppringda regelbundet.

[Vi har i år] lämnat över eller skickat en julgåva med en hälsning till alla 213 i församlingen som är äldre än 80.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00