Nyheter

Kyrkorna mobiliserar när många går mot ensam jul

Många svenskar kommer fira jul i ensamhet i år, visar en undersökning. Flera kyrkor försöker råda bot på den värsta ensamheten. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT, Anders Wiklund/TT, Erik Abel/TT
Många svenskar kommer fira jul i ensamhet i år, visar en undersökning. Flera kyrkor försöker råda bot på den värsta ensamheten. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT, Anders Wiklund/TT, Erik Abel/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Umeå Stads kyrka Foto: Erik Abel/TT
Umeå Stads kyrka Foto: Erik Abel/TT
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix TT
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix TT

En av tio svenskar kommer fira jul i ensamhet i år och en av tre svenskar upplever att de känner sig mer ensamma inför årets julfirande än tidigare år. Det visar en undersökning av Origo Group. Kyrkorna är medvetna om situationen och Filadelfia i Stockholm försöker bryta ensamheten med julgåvor och telefonsamtal.

Publicerad Uppdaterad

[Vi har i år] lämnat över eller skickat en julgåva med en hälsning till alla 213 i församlingen som är äldre än 80.

Anna-Lena Johansson, Filadelfiakyrkan Stockholm

Origo Groups undersökning, som bygger på svar från drygt 1 000 personer via en webbpanel, visar att en av tio svenskar kommer att fira jul i ensamhet i år. Och hela sju av tio säger att årets jul skiljer sig åt jämfört med tidigare år, då firandet skett ihop med familj och släkt utanför det hushåll man lever i.

Så många som en av tre uppger att de känner sig mer ensamma inför årets julfirande.

– Svenskarna går mot en ensammare jul 2020. Resultaten bekräftar vad vi har trott och i år blir det ännu viktigare att hitta sätt att bryta ensamheten för människor – utan att äventyra restriktionerna, säger Karin Hedelin Lundén, regionchef på Origo Group i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Landets kyrkor och församlingar är medvetna om att denna jul blir ensam för många, och har olika strategier för att försöka hjälpa.

I Umeå erbjuder Svenska kyrkan korta besök vid dörren, med ”möjlighet att lyssna, samtala en stund, be en bön om så önskas och överlämna en liten julklapp”. 

Svenska kyrkan i Landvetter och Härryda har ordnat gemensamma julpromenader i advent medan Pingstkyrkan i Hultsfred lagt upp en julpromenad med text och reflektioner vid tio stationer.

Men tomrummet efter det som brukar vara är stort.

I Stockholm har man tvingats ställa in den stora julsatsningen ”Jul i gemenskap” som brukar arrangeras i Immanuelskyrkan av flera församlingar, Hela Människan och Stockholms stadsmission. I stället kommer matkassar att delas ut på flera platser i Stockholm.

Även Filadelfiakyrkan i Stockholm har fått tänka om i sitt arbete med äldre.

– Vi har inte kunnat ha den julfest eller dela ut den julblomma som vi alltid ger till dem som är 80 år eller äldre, säger Anna-Lena Johansson, verksamhetsledare för församlingens seniorarbete.

– Därför har vi i år lämnat över eller skickat en julgåva med en hälsning till alla 260 i församlingen som är äldre än 80. Det är ett sätt att visa omsorg och uppmuntran, för många tycker att det börjar bli riktigt jobbigt att vara utanför gemenskapen.

Men det viktigaste redskapet för att mötas har blivit telefonen. Församlingen har en samtalstelefon som är öppen mellan 9.00 och 15.00 varje vardag.

– Dit kan den som vill ringa om man känner sig ensam, vill prata av sig eller be med någon, säger Anna-Lena Johansson.

– Också på julafton kommer vi hålla våra telefoner öppna, och jag kommer erbjuda samtal till dem som vill ha det.

Inför nästas år bygger man dessutom upp en väntjänst med listor över personer som vill bli uppringda regelbundet.

Powered by Labrador CMS