Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Kyrkor sprider julens budskap – i digitala kalendrar

Flera församlingar använder sig av digitala julkalendrar för att nå ut med det kristna budskapet i år.

– Kan inte folket komma till kyrkan så får kyrkan komma till folket, säger Johan Petersson, som är projektledare för ett av initiativen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 27 nov 2020

Johan Petersson är projektledare för en julkalender som Pingstkyrkan i Vrigstad, i mellersta Småland, är i full gång med att skapa och som kommer att spridas via deras Instragramkonto, Youtubekanal och webbsida. 

Det handlar om en personlig form av kalender, där församlingsmedlemmar i olika åldrar kommer att dela med sig av sin tro på diverse sätt, genom till exempel berättelser om bönesvar, bibelord och sång. 

– Den röda tråden är att vi firar jul av en anledning: för att Jesus har kommit till världen för att återställa det som är trasigt. I dessa tider, när många kanske tycker det är hopplöst, finns det faktiskt hopp ändå, säger Petersson. 

I första hand vill pingstförsamlingen i Vrigstad nå ut till människorna i sitt eget samhälle, men de ser det samtidigt som en bonus att även andra svenskar kommer att kunna titta på deras julkalender. 

– Man märker att det finns väldigt mycket sökande, och ofta söker man tyvärr inte i det som vi som församling står för. Jag hoppas att vi ska få bringa lite ljus och hopp in i människors värld, säger projektledaren. 

På den småländska östkusten, i Oskarshamn, har ett initiativ från Missionskyrkan och Shaloms teambibelskola skapat en annan slags digital julkalender, också den byggd på videoinspelningar, men med barn i låg- och mellanstadieåldern som målgrupp.

I likhet med de julkalendrar som brukar visas i SVT berättar den här serien en historia, men med betydligt kortare avsnitt och med julens kristna budskap i fokus. Kalendern, som nås via Shaloms webbsida, är tänkt att passa att titta på både hemma och i skolan. 

– Barnen får lära sig om den kristna julen och vi har jobbat fram en lärarhandledning med tips på saker att jobba med omkring, berättar Ulrika Ekström, som är danslärare på teambibelskolan. 

Förutom bibelskoleelever, som har fått bidra med olika slags förmågor, så medverkar även barn från Missions­kyrkan och Svenska kyrkan i Oskarshamn, samt från olika församlingar i Kalmar, med dans och sång. I Oskarshamn finns redan en hel skola som tänker använda materialet, och därtill har lärare från andra kommuner hört av sig och visat intresse. 

– Vi har lagt ner väldigt mycket jobb, så det känns jättekul att det når ut, speciellt i år då man kanske inte kommer kunna komma till kyrkan alls, säger Ekström. 

Ytterligare en församling som gör en julkalender i år är Svenska kyrkan i Mora. Den riktar sig till olika åldersgrupper och kommer att innehålla inslag med pyssel, bakning, virkning, musikstycken och annat.

Kalendern har en ”lucka” för varje dag, alla med julinspiration. Lucka nummer 21 kommer att innehålla julevangeliet.

Aktörer är lerfigurer som tillverkats av församlingens praktikanter.

– Eftersom vi inte kan göra julvandringar med skolbarn som vanligt kom praktikanterna med idén att göra en film och skicka den till kommunens förskoleklasser och årskurs ett, berättar Sara Berglund Sparr, barn- och ungdomsledare i församlingen.

Julkalendern går att hitta via Mora församlings hemsida.

I dessa tider, när många kanske tycker det är hopplöst, så finns det faktiskt hopp ändå.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00