Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Kyrkor ska granska fler fall med konvertiter

Även Equmeniakyrkan, Alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan uppmanar nu sina församlingar att skicka in alla asylärenden som berör afghanska konvertiter från de senaste tre åren.

Nyheter · Publicerad 13:43, 10 dec 2018

Pingst tog initiativ till uppropet härom veckan, som ett sätt att förstå varför så många konvertiter får avslag från Migrationsverket.

I ett pressmeddelande skriver Equmeniakyrkan att det kommer att råda en stark sekretess kring alla ärenden som skickas in till kartläggningen, som ses som en "viktig input till en större process för att våra syskon ska bli trodda i sin kristna tro".

– Vi gläds med dem som får stanna i Sverige, men gång på gång underkänner Migrationsverket den kristna tron hos de personer som vi följt under en lång tid och fått komma nära inpå livet, säger Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson i uttalandet.

Församlingar runtom i Sverige upplever att Migrationsverket skärpt kraven på konvertiter från islam som åberopar sin kristna tro i asylprocessen. Den avgörande händelsen var när en medlem i Pingst Jönköping tidigare i höst tog sitt liv efter ett avslag.

Migrationsverket har ännu inte svarat på en fråga från Världen idag om hur man ser på att två stora kristna samfund genomför en egen granskning av konvertitärenden.

När myndigheten lät göra en så kallad tematisk uppföljning av konvertitärenden för ett knappt år sedan konstaterade man att onödigt detaljerade frågor ställts i två av 28 fall. Men man såg inga systematiska brister i utredningarna, som i samtliga fall lett till avslag.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...