Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kyrkor ska granska fler fall med konvertiter

Även Equmeniakyrkan, Alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan uppmanar nu sina församlingar att skicka in alla asylärenden som berör afghanska konvertiter från de senaste tre åren.

Nyheter · Publicerad 13:43, 10 dec 2018

Pingst tog initiativ till uppropet härom veckan, som ett sätt att förstå varför så många konvertiter får avslag från Migrationsverket.

I ett pressmeddelande skriver Equmeniakyrkan att det kommer att råda en stark sekretess kring alla ärenden som skickas in till kartläggningen, som ses som en "viktig input till en större process för att våra syskon ska bli trodda i sin kristna tro".

– Vi gläds med dem som får stanna i Sverige, men gång på gång underkänner Migrationsverket den kristna tron hos de personer som vi följt under en lång tid och fått komma nära inpå livet, säger Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson i uttalandet.

Församlingar runtom i Sverige upplever att Migrationsverket skärpt kraven på konvertiter från islam som åberopar sin kristna tro i asylprocessen. Den avgörande händelsen var när en medlem i Pingst Jönköping tidigare i höst tog sitt liv efter ett avslag.

Migrationsverket har ännu inte svarat på en fråga från Världen idag om hur man ser på att två stora kristna samfund genomför en egen granskning av konvertitärenden.

När myndigheten lät göra en så kallad tematisk uppföljning av konvertitärenden för ett knappt år sedan konstaterade man att onödigt detaljerade frågor ställts i två av 28 fall. Men man såg inga systematiska brister i utredningarna, som i samtliga fall lett till avslag.

Isländsk ESC-provokation skapar kritik

Det isländska bandet Hatari, som deltog i Eurovision, hade flera gånger blivit varnade för att utföra politiska provokationer i samband med...

Israel är viktigare än Bibi Netanyahu

Israelkommentar Den intensiva debatten runt immunitetslagen är självklart inte oväntad. Det är också orsaken till att Netanyahu väntade med initiativet tills han...

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med...