Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kyrkor runt om i landet blir vaccinationscentraler

Flera kyrkor runt om i landet upplåter nu sina lokaler för vaccinering. Den nyrenoverade Filadelfiakyrkan i Stockholm är ett exempel på en församlingslokal som blir vaccinationscentral.

– Det är fantastiskt att vår kyrka kan få vara till nytta på det här sättet, säger församlingens föreståndare Niklas Piensoho.

Nyheter · Publicerad 11:30, 2 mar 2021

Den nyrenoverade Filadelfia­kyrkan i Stockholm skulle ha invigts i början av året, men på grund av det rådande läget har festligheterna fått skjutas fram till hösten.

Från och med den 1 april hyrs den stora kyrksalen i stället ut som vaccinationscentral under tre månader, då Capio kommer att genomföra en del av sitt vaccinationsprogram mot covid-19 där. Avtalet blev klart under onsdagen, efter en snabb process.

– Det är fantastiskt att vår kyrka kan få vara till nytta på det här sättet. Det känns jättepositivt att kunna bidra i kampen mot pandemin, säger församlingens föreståndare Niklas Piensoho till Världen idag.

Just nu används kyrkan inte alls och det var en självklarhet för församlingsledningen att svara ja på förfrågan från vårdgivaren. De upplever den här konkreta möjligheten att få betjäna staden som en öppen dörr till samhället.

Under fredagen fick församlingen besök av det nya vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

– Hon har talat positivt om civilsamhällets roll under pandemin och tycker att detta är ett intressant exempel.

Reaktionerna på att kyrkan används för vaccinering har hittills bara varit positiva och Piensoho säger att han inte har någon som helst förståelse för sådant som anses vara konspirationsteorier kring vaccinet.

– Däremot har jag förståelse för att människor kan vara oroliga för medicinska biverkningar som vi möjligen inte vet om ännu. Men om man väger eventuella biverkningar mot riskerna för att få eller föra vidare sjukdomen, så är det helt solklart för mig att ta vaccinet.

I höstas drabbades Niklas Piensoho själv av långdragen sjukdom i covid-19 med lunginflammation, men behövde inte uppsöka sjukhus.

– Det var en rejäl pers och har hängt i länge efteråt, säger han.

Flera församlingar inom Svenska kyrkan upplåter också sina lokaler för vaccinering. I Berga, Linköping kommer vårdcentralen till församlingshemmet och ger vaccin, skriver Kyrkans Tidning.

Medan människor väntar på sin tur får de vara i kyrkan och lyssna på orgelmusik. Församlingssekreteraren Inger Berg Palmquist jämför med när kyrkan öppnade för förtidsröstning i samband med valet

– Då kom det människor som bott på orten i många år, men aldrig varit inne i kyrkan. Får man komma in i kyrkan såhär, kunde de fråga. Det blev som ett tillfälle att visa att det inte är så farligt att gå in, säger hon till tidningen.

Även Sofiakyrkan i centrala Jönköping öppnar för vaccinering i samarbete med vårdcentralen, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

Det känns jättepositivt att kunna bidra i kampen mot pandemin.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10