Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Kyrkor prisar Islamic Relief trots antisemitismskandal

Under hösten har biståndsaktören Islamic Relief skakats av flera avslöjanden om ledande företrädare som spridit antisemitism. Men Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd har ändå valt att ge årets Martin Luther King-pris till projektet ”Goda Grannar” där Islamic Relief ingår.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 dec 2020

För bara ett par veckor sedan beslöt Tyskland att avsluta stödet till Islamic Relief på grund av kopplingarna till Muslimska Brödraskapet. Det är bara ett av flera dråpslag mot biståndsorganisationen den senaste tiden.

I slutet av sommaren fick hela styrelsen för internationella hjälporganisationen Islamic Relief Worldwide (IRW) avgå sedan det uppdagats att högt uppsatta personer och styrelsemedlemmar spridit antisemitisk propaganda och hyllat terrorgruppen Hamas.

Detta föregicks av att en av styrelseledamöterna, Heshmat Khalifa, fått lämna sina uppdrag sedan The Times avslöjat dennes antisemitiska utspel i sociala medier.

”Khalifa hade beskrivit Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi som ’son till en judisk hallick’ och kallat israeler ’barnbarn till apor och svin’”, skriver Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) i ett blogginlägg.

Men även Khalifas ersättare i styrelsen, Almoutaz Tayara, visade sig ha spridit liknande idéer.

– Islamic Relief Worldwide har haft ett antal ledande befattningshavare och styrelseledamöter som uttalat sig antisemitiskt och antisionistiskt under årens lopp. Styrelseordförande under denna period har Lamia el Amri varit, hon är också ordförande för IR Sverige och verksamhetsledare vid studieförbundet Ibn Rushd, berättar Johan Westerholm, som driver sajten Ledarsidorna och under en längre tid granskat islamismen i Sverige.

I helgen presenterades årets mottagare av Martin Luther King-priset som delas ut av Equmeniakyrkan, Sveriges kristna råd och Kristna Fredsrörelsen. Vinnare är ”Goda Grannar”, ett samarbete mellan Katarina församling i Svenska Kyrkan, Islamic Relief och Stockholms moské där sociala insatser såsom flyktinghjälp står i fokus.

”De visar att det är möjligt att mötas från olika bakgrund, i respekt för varandras kultur och religion, och samverka för ett bättre samhälle”, skriver juryn i sin motivering.

Johan Westerholm ifrågasätter valet av pristagare.

– För mig är det en gåta att man vill ge ett pris i Martin Luther Kings anda till en organisation med uttalad antisemitism. Det blir som en uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen.

Han påpekar att inte heller valet att lyfta fram Stockholms moské är okontroversiellt.

Imamen och och moskéns direktör Mahmoud Khalfi har i intervjuer själv medgett att man har kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

I samband med styrelsens avgång tog Islamic Relief i ett uttalande avstånd från all antisemitism. Svenska biståndsmyndigheten Sida har kritiserat de antisemitiska uttalandena men än så länge valt att fortsätta med stödet till organisationen.  

”I de externa och interna granskningar och utvärderingar som Sida gjort har Islamic Reliefs verksamhet i fält kommit mycket väl ut. I den fortsatta bedömningen kommer Sida efterfråga svar på de frågor som väckts kring organisationens företrädare och styrelsens avgång”, skrev myndigheten i ett pressmeddelande tidigare i år.

För mig är det en gåta att man vill ge ett pris i Martin Luther Kings anda till en organisation med uttalad antisemitism. Det blir som en uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier