Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Kyrkor på motsatta sidor i den globala abortstriden

”Hurra så bra!!! Äntligen!”

Det utbrast kyrkoherden och svenskkyrkliga profilen Gunilla Hallonsten på Twitter sedan
president Joe Biden beslutat att USA:s bistånd återigen ska gå till abortverksamhet.

Reaktionen från katolske ärkebiskopen i Kansas City, Joseph Naumann, var en helt annan.

– [Bidens] själ är i fara, sade han.

Nyheter · Publicerad 12:24, 15 feb 2021

Världen över pågår en kamp om hur man ska se på det ofödda barnet. Mitt i detta befinner sig tunga kyrkliga aktörer på olika sidor. Det illustreras väl genom de väsensskilda kommentarerna från kristna ledare sedan Joe Biden undanskaffade den så kallade Mexico City Policy och därmed såg till att miljarder dollar inom ramen för amerikanskt bistånd återigen ska gå till abortrelaterat arbete.

Gunilla Hallonsten, tidigare chef för avdelningen kyrkoliv vid kyrkokansliet i Uppsala och numera kyrkoherde, var inte den enda inom samfundet som jublade över beskedet.

Chefen för Svenska kyrkans biståndsorgan Act, Erik Lysén, menade på sociala medier att beslutet innebär att ”förnuftet har återvänt”. Liknande tongångar hördes från de ”policy advisors” på Act som sysslar med påverkansarbete inom just SRHR* och ofta med fokus på abort.

”USA är i färd med att återskapa sin roll som viktig, global hälsoaktör för allas rätt till hälsa”, twittrade exempelvis Emilie Weiderud, tidigare på lobbygruppen RFSU:s aborträttsnätverk, nu rådgivare i SRHR-frågor i Svenska kyrkan.

Inom Act Alliance, där Svenska kyrkans biståndsorgan ingår, finns också flera andra kyrkliga organisationer och samfund som driver en liknande syn på aborter som en ”mänsklig rättighet”.

Bland evangelikaler i USA är majoriteten enade i sitt starka motstånd mot abortindustrin. När Bidens beslut att låta biståndspengar gå till abortverksamhet blev känt reagerade bland andra USA:s största protestantiska samfund, Southern Baptist Convention med cirka 15 miljoner medlemmar, kraftfullt.

”Offentliga medel bör investeras i ansträngningar som främjar att människor blomstrar, inte i att kvinnor utnyttjas och att utöva våld mot ofödda barn”, sade Russell Moore som leder samfundets arbete med frågor som rör etik och religionsfrihet.

”Utländskt bistånd är en viktig del av det amerikanska ledarskapet i världen och bör användas för att skydda livet, inte för att avsluta det”.

Även från Joe Bidens eget samfund, Katolska kyrkan, har reaktionerna mot presidentens agerande varit starka. I en intervju fick kyrkans ärkebiskop i Kansas City, Joseph Naumann, nyligen frågan vad han skulle vilja säga till Joe Biden med anledning av presidentens abortvänliga beslut.

– Vakna upp, tänk på vad det är du faktiskt gör här, sade han, och tillade att Bidens själ är i fara.

– Det här är social imperialism, att försöka pådyvla våra värderingar om sexuell revolution på länder i tredje världen.

Den amerikanska katolska biskopskonferensens ordförande, ärkebiskop José Gomez, skräder inte heller han orden. Han menar i ett uttalande att Bidens hållning innebär att det moraliskt onda främjas och att mänskligt liv och mänsklig värdighet hotas.

– Vi kan inte förbli tysta när nära en miljon ofödda liv kastas bort varje år i vårt land genom abort.

– Abort är en direkt attack på livet som också skadar kvinnan och underminerar familjen, menar Gomez i uttalandet.

*Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Kyrklig splittring

De kyrkliga aktörernas oenighet i frågan blev inte minst tydlig under en stor internationell befolkningskonferens i Kenya 2019. 

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén fick som en av få medverkande chansen att tala till makthavarna om SRHR och abort. ”Vissa kyrkor är fortfarande en del av problemet”, sade hon då.
Världen idag ställde efteråt frågan vilka kyrkor hon menade, och i svaret nämndes just Katolska kyrkan, även om hon menade att liknande ”strömningar” finns också i många andra kyrkor.

Katolska kyrkan i Sverige meddelade att man inte ville delta i konferensen eftersom den skulle främja ”universell tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”, och därmed arbetet för laglig abort.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier