Sedan förra årets manifestation och bön har situationen för konvertiter i asylprocessen försämrats. Därför uppmanar kyrkorna till fortsatt bön, skriver Göteborgs stift i ett pressmeddelande.
– Manifestationen för konvertiter är en viktig markering för att uppmärksamma den svåra situation många befinner sig i, med en rättsosäker asylprocess, säger Ruth Nordström, chefsjurist på Skandinaviska människorättsjuristerna.
Hon medverkar vid manifestationen i Göteborg, som hålls i köpcentret Nordstan och i Domkyrkan.
Förbönsgudstjänster kommer att hållas i många kyrkor runt om i landet, i exempelvis Linköping, Falun, Härnösand, Östersund och Eskilstuna.
– Engagemanget för detta är mycket stort i landets församlingar och vi hoppas att många vill sluta upp och komma med. Gudstjänsten och ljusmanifestationen är ett viktigt sätt att bilda opinion och få politiker och myndigheter att göra ett omtag i beslutsprocesserna för asylsökande konvertiter, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, i en kommentar.
– I en situation där Sverige stänger gränserna och utvisar kristna till världens näst farligaste land för kristna, behöver vi samlas till bön för landets alla flyktingar och konvertiter. När Sveriges dörrar stängs är fönstret mot himlen fortfarande öppet, och ingenting är omöjligt för Gud, säger Christian Mölk, Pingsts representant i SKR:s arbetsgrupp för migration och integration, i ett pressmeddelande.
Sveriges kyrkoledare skrev en debattartikel i Dagens Nyheter den 16 december förra året, där de 14 undertecknarna krävde att Migrationsverket tar hänsyn till aktuell forskning, att fokus i handläggningen riktas mot hotbild och skyddsbehov och att bedömningen ska handla mindre om konvertitens tankar och mer om konvertitens handlingar.
Sveriges kristna råd har även kontaktat Migrationsverkets ledning med önskan om ett nytt möte för att följa upp tidigare samtal om situationen för konvertiter.