Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Kyrkligt prisad aktör bakom flygsabotage

Under söndagen genomfördes olagliga aktioner på svenska flygplatser och flera personer har anhållits misstänkta för bland annat luftfartssabotage. Det är klimataktören Extinction Rebellion som står bakom sabotaget. Förra året fick organisationen Martin Luther King-priset av Sveriges Kristna Råd (SKR) och Equmeniakyrkan.

Nyheter · Publicerad 08:17, 2 nov 2021

Det handlade om en koordinerad aktion mot minst sju flygplatser i Sverige där personer tog sig in på landningsbanor eller passagerare vägrade att sätta sig ner i de flygplan som skulle lyfta. På Bromma flygplats fick all flygtrafik stängas under drygt en timme och flera flighter fick omdirigeras, uppger TT.

Att flygplan inte kunde landa utan tvingades cirkulera innebär att utsläppen ökar, påpekade kritiker till aktionen på sociala medier.

Extinction Rebellion beskriver i ett pressmeddelande hur aktionen gått till:

”Klimataktivister har gått ombord på flygplan och vägrat sätta sig, limmat fast sig på landningsbana och flygplan. På Landvetter har andra aktivister ’plötsligt’ ångrat sig i kön till check-in, och tvingats uppsöka den nyinrättade flygångestkliniken. På Bromma har aktivister sjungit i kör i avgångshallen”.

Enligt TT rubricerar polisen det inträffade som luftfartssabotage alternativt flygplatssabotage och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Flera personer har gripits och fyra personer som protesterade vid Arlanda ska ha anhållits.

Just nu pågår ett klimattoppmöte i skotska Glasgow och syftet med sabotaget ska enligt Extinction Rebellion vara ”att påskynda arbetet med verkliga åtgärder som leder till minskade utsläpp”.

2020 mottog organisationen det årliga Martin Luther King-priset av SKR, Equmeniakyrkan och Kristna Fredsrörelsen. Priset ska gå till någon som agerar i Martin Luther Kings anda och Extinction Rebellion beskrevs i motiveringen stå för ett ”kreativt uppror”.

Priset har fått kritik för att ha vänsterpolitisk slagsida och gällande Extinction Rebellion har debattörer kritiserat gruppen för att vara antidemokratisk och att vissa klimataktioner gått ut på att lamslå samhällsfunktioner och att medveten skadegörelse förekommit som kostat samhället stora summor.

Karin Wiborn, då generalsekreterare på Sveriges Kristna Råd, svarade i Världen idag på kritiken mot valet av pristagare.

– Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen, sade hon.

Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier