Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Kyrkliga profiler försvarar dragqueens – möter kritik

Flera företrädare för Svenska kyrkan har tagit dragqueens sagostunder med små barn i försvar. Ärkebiskop emerita Antje Jackelén publicerar en teckning där Jesus berömmer en dragqueen för dennes kläder och där Jesus påstås ha burit klänning. Ställningstagandet hyllas av vänsterpolitiker, och kritiseras av andra.

Nyheter · Publicerad 14:00, 22 dec 2022

Debatten om sagostunder med så kallade dragqueens, män som är utklädda till kvinnor i överdrivna utstyrslar, fortsätter. Vissa företrädare för Svenska kyrkan verkar vara positiva till projektet.

En diakon har fått stor spridning på sociala medier genom att jämföra dragqueens med präster.

”På mitt jobb är det minst fem män som ofta jobbar i långklänning. Med schalar och mantlar och poncholiknande plagg, ofta i handbroderade sidentyg. Sade jag att de idkar högläsning i denna utstyrsel?” skriver diakonen på Twitter.

Även Antje Jackelén, som nyligen slutade som ärkebiskop och som under sin tid i ledningen tydligt bejakat hbtq-teologi, verkar tycka om sagostunderna. Hon lägger upp en serieteckning där Jesus möter en dragqueen och berömmer dennes klänning, varpå dragqueenen svarar att Jesus också har en fin klänning.

Jackeléns tweet sprids av bland andra socialdemokrater och liberaler som sitter i kyrkomötet. Och diakonens jämförelse mellan präster och dragqueens hyllas av Janine Alm Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, som kommenterar: ”Underbart!”.

Många är dock kritiska och menar att kyrkliga representanter gör fel som tar strid för ett event som syftar till att introducera hbtq-ideologi för små barn. Det poängteras också att dylika jämförelser påverkar bilden av kyrkan.

”Varför vill man som diakon håna, förringa och nedvärdera kyrkans gudstjänstliturgi och kyrkans präster för att göra en billig poäng …” skriver prästen Patrik Pettersson på Twitter.

Svenska kyrkans nye ärkebiskop Martin Modéus, som tog över efter Jackelén i oktober, konstaterar samtidigt på sociala medier att preliminär statistik visar på rekordmånga inträden i kyrkan under november.

”… 856 personer valde att bli medlemmar under november månad. Det är det högsta antalet inträden under en novembermånad under den tid som redovisas och som sträcker sig tillbaka till 2004. Glädjande!”, skriver Modéus.

Varför vill man som diakon håna, förringa och nedvärdera kyrkans gudstjänstliturgi och kyrkans präster för att göra en billig poäng?

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10