Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Islamiska staten tros ha planerat att spränga S:t Tomas kyrka i Mosul. Nu har kyrkklockorna ringt i kyrkan. Foto: Wikimedia

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde för första gången på sju år.

– Det är som om kristenhetens hjärta har börjat slå igen, säger läraren Nidaa Abdel Ahad till AFP.

Nyheter · Publicerad 12:28, 20 sep 2021

Klockan hade enligt AFP stöpts i Libanon, med stöd från den franska organisationen Broderskap i Irak.

– Efter sju års tystnad ljöd S:t Tomas kyckklocka för första gången på Mosuls högra strand, sade fader Pios Affas till de församlade.

Han syftade på att IS-jihadister intog Mosul 2014 och utropade staden till huvudstad i sitt kalifat. Tre år senare drevs de ut av den irakiska armén efter månader av hårda strider. Men under den tiden hade flertalet av traktens kristna flytt, många av dem till den närliggande kurdiska regionen i norra Irak.

Klockringningen ska även vara en uppmuntran för alla de kristna som vill återvända till Mosul, sade fader Pios Affas enligt AFP.

– Det här är en glädjens dag, och jag hoppas att glädjen kommer att växa ännu mer när inte bara alla Mosuls kyrkor och moskéer återuppbyggts, utan också hela staden med sina byggnader och historiska platser.

S:t Tomas kyrka, eller Mar Tuma som är dess inhemska namn, byggdes på 1800-talet. Den fick stora inre skador under tiden då den användes som fängelse och domstol av IS, och restaureras nu. Det förefaller som om IS hade planerat att spränga byggnaden innan de lämnade staden, vilket dock aldrig skedde.

En av dem som ville närvara vid den historiska klockringningen var Nidaa Abdel Ahad, en lärare som bor i Erbil i det kurdiska självstyret.

– Min glädje är obeskrivbar, sade hon till AFP.

– Det är som om kristenhetens hjärta har börjat slå igen.

Före den amerikanska invasionen i Irak 2003 levde över 1,5 miljoner kristna i Irak. Numera utgör de omkring 400 000 personer.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier